Sernik, czyli ciasto, które można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Z dynią? Proszę bardzo. Ba! Są nawet słodycze o tym smaku czy batony zrobione z sera. Ktoś by się skusił? Dlatego dzisiaj przedstawiam inny rodzaj tego samego ciasta. :D
Ciasto:
6 jajek
100 g cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
1 czerwony kisiel
Przygotować ciasto jak na biszkopt z tym, że do jednej części dodać kakao, a do drugiej kisiel i upiec osobno. Po ostygnięciu wyciąć kieliszkiem małe kółeczka (ewentualnie szklanka też da radę).
Ser:
1 kg twarogu (zmielić razy 3)
6 jaj
100 g margaryny
150 g cukru
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a potem ser. Lekko wymieszać z pianą z białek i podzielić na dwie części. Na ciasto ciemne z różowymi ,,kółkami" wylać połowę i przykryć kolejnym ciastem . Piec przez 46-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
serniki wprost kocham:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńsernik uwielbiam:D
OdpowiedzUsuńJa robię bez kisielu, bo za nim nie przepadam. Raczej też używam oleju roślinnego, ewentualnie masła, bo jakoś nie mam przekonania do tych sklepowych margaryn. Chyba że kupię ekologiczną.
OdpowiedzUsuńA serniczek bardzo apetyczny. Aż kusi, żeby zrobić jeszcze jeden przed świętami. :)
Przekładany, nieprzekładany... sernik zjem każdy. :D Musi być niesamowicie smaczny. :-)
OdpowiedzUsuńNas na sernik nie musisz w ogóle namawiać :D Każdy zjemy z przyjemnością :D
OdpowiedzUsuńSerniczek zawsze spoko, aż się cieszę że nie dałaś ostrzejszego zdjęcia, bo jak nic bym się zaśliniła ;D
OdpowiedzUsuńHahaha,dobrze wiedzieć. ;D
UsuńNigdy nie robiłam sernika z kisielem i chyba wolałabym zjeść kisiel oddzielnie :D
OdpowiedzUsuńAle całość wygląda pysznie :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRzadko kiedy jem ciasta, ogólnie piec je mogę/uwielbiam, ale jeść - to zawsze jakoś tak niezbyt. Ale takim, gdyby ktoś mnie poczęstował, to na pewno bym nie pogardziła. :DDD
OdpowiedzUsuń