piątek, 11 grudnia 2015

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami


Miałam pieczarki. Kupiłam w promocji, bo chciałam z nich coś zrobić, ale nie miałam ochoty na tradycyjny sos. No to coś nowego, lecz zarazem prostego - gołąbki z kaszą i grzybami, które wychodzą już za 1-szym razem! Mogą być także idealne na zbliżające się grudniowego święta. ;)

Składniki:
380 g pieczarek (obranych)
280 g kaszy gryczanej
cebula
2 łyżki oleju
główka kapusty
przyprawy

Pieczarki obrać, a kaszę gryczaną ugotować na sypko. Przygotować również kapustę (podgotować i oddzielić liście). Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę i dodać pieczarki - udusić. Tak przygotowanym farszem nadziewać liście. Później tylko włożyć na garnka (na którego spodzie również będą liście) i gotować (wszystkie zalane wodą).


Zimowy obiad wege

10 komentarzy:

  1. Super gołąbki. Takie wersji nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja gołąbki dotąd robiłam tylko z ryżem, ale kupiłam wczoraj pieczarki, kaszę gryczaną zawsze mam w szufladzie a w tygodniu szwagier przywiózł kapustę...
    Przeznaczenie :>
    Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Ciekawa alternatywa dla klasycznych gołąbków, które pyszne wiadomo, ale już spowszedniały. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasza mama jest mistrzem w robieniu gołąbków! :D Ale z kaszą gryczaną nigdy nie robiła :) Teraz będziemy miały na takie wielką ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to namówić mamę albo spróbować samemu. :P

      Usuń
  5. uwielbiam gołąbki,ale takich jeszcze nie jadłam, musi być ciekawy smak,lubię kasze nawet Bardziej niż ryż :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gołąbki zawsze były moim ulubionym daniem (bo kapusta) nie ważne w jakiej postaci, ale niestety grypa żołądkowa nie wybiera i już nie przepadam za nimi tak jak dawniej. ;)

    niutta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze raz jadłam takie u koleżanki i były boskie!! Super że dałaś ten przepis:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz? Dzięki mnie masz okazję do zrobienia. B)
      Polecam się na przyszłość.

      Usuń
  8. Fajne wyszły Ci gołąbki - są po prostu przepyszne :) Ja zazwyczaj jem z ryżem i mięsem mielonym, choć uwielbiam gołąbki z kaszą. Muszę kiedyś zrobić. Dodam od siebie, że gołąbki z kaszą jedzono bardzo dawno. Już kuchnia galicyjska słynęła z gołąbków na bazie kaszy :) To taka mała ciekawostka historyczna ode mnie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.