poniedziałek, 19 października 2015

Suflet czekoladowy


Suflet czekoladowy, który zawsze się udaje. Już za pierwszym razem!

Składniki:
50 g (dowolnej) czekolady (jeśli użyjesz białej lub nadziewanej proponuję dodać 1-2 łyżeczki kakao)
2 jajka
2 łyżeczki cukru
50 ml mleka

Mleko zagotować z cukrem (i kakao), dodając rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Wymieszać z samymi żółtkami, natomiast białka ubić na sztywno. Dodawać je powoli do masy mieszając tak, aby nie opadło. 
Przygotowane w ten sposób suflety włożyć do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec do 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąc i podawać gorące, póki deser nie opadnie. ;)




Jesienne słodkości!

14 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takich sufletów, ale jeśli smakuje tak jak wygląda to... <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uruchomiłaś moje ślinianki :) Mniaaaam... nie mam kokilek :( muszę kupić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja natomiast muszę dokupić, bo mam tylko dwie.

      Usuń
  3. Wygląda obłędnie, jak więc musi smakować.. mm :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zrobie kiedyś sama suflet czekoladowy to stwierdzę, że jestem perfekcyjną panią domu. :D Zazdroszczę i podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. *.* Mogę prosić na wynos? Proooszę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłabyś, o ile nie oklapnie. Ale kokilka do zwrotu. :D

      Usuń
    2. Okej! Z chęcią! A my już coś wyczarujemy, by nie oklapło! :D

      Usuń
  6. Zakochałyśmy się w tym płynnym środku :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robi się ze mnie mistrz pieczenia słodkości, więc i ten przepis mi się przyda... jak tylko zdobędę formę!
    Wygląda przepysznie. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, czekoladowe marzenie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.