Jesienne śniadanie. W wesji z albo i bez glutenu. Jednak z owocami. Na dobry początek dnia. Ciacho czy może wielka babeczka albo muffinka dla jednej osoby.
Składniki:
30 g mąki jaglanej lub owsianej (wersja bezglutenowa - można zmielić płatki)
jajko + białko
1 łyżeczka miodu/cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
cynamon
figa
0,5 gruszki
maliny
orzechy
Jajko ubić z cukrem lub miodem. Dodać mąkę zmieszaną ze spulchniaczem, cynamonem i wymieszać (również na końcu z ubitym na sztywno białkiem). Do środka większej kokilki włożyć umytą i naciętą z góry na ćwiartki figę - a pomiędzy nią kawałki pokrojonej gruszki. Zalać połową ciasta (o ile nie pójdzie całe ;) ). Jeśli go zostanie - przykryć nim maliny w innej kokilce lub foremce (np. do tartaletek, wyjdzie puszysta). Piec 20-25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Pieczone: a'la babeczka (w większej kokilce) z figą i gruszką, z malinami (w mniejszej) i kanapka z chleba graham z twarogiem, serkiem Bieluch, domowym dżemem malinowym i pokrojonymi drobno orzechami
Ale z Ciebie zdolna kucharka, i... piekarka ;)
OdpowiedzUsuńO mniam! Zjadłabym..
OdpowiedzUsuńhttp://blogujzangie.blogspot.com/
o mniam :) pysznie wyglada, nie mam figi ale zakopię tam śliwkę :)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis
*.* Co - za - cu -do! Ależ mi narobiłaś smaka… :D
OdpowiedzUsuńWygląda super ;) Nigdy nie jadłam nic pieczonego z figą, za świeżymi nie przepadam, ale suszone uwielbiam, więc czas spróbować świeżej w wersji upieczonej ;)
OdpowiedzUsuńFajne to ciacho, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jednoporcjowe wypieki :D
OdpowiedzUsuńZawsze podziwiamy osoby, które rano są wstanie jeszcze upiec sobie śniadanie :P Ewentualnie jeszcze niby można zrobić je dzień wcześniej wieczorem ale najlepsze jest takie na ciepło :)
OdpowiedzUsuńCiacho na pewno pyszne :D
OdpowiedzUsuńkoooocham jednoporcjowe wypieki, to coś zdecydowanie dla mnie, tym bardziej że figi teraz w promocji ^^
OdpowiedzUsuń