Dżem malinowy na dwa sposoby
Składniki (sposób pierwszy):
0,5 kg cukru (lub nawet do 1 kg jeśli chcemy zrobić konfiturę)
cynamon (2 łyżki w cynamonowej wersji)
Odszypułkowane i umyte maliny zasypać cukrem i zostawić przynajmniej na godzinę (ale i bez tego się obędzie). Gotować na małym ogniu (cukier - jak wiadomo - musi się rozpuścić), mieszając co jakiś czas. Gorący dżem nalewać do słoików.
Sposób drugi
1 kg malin
300 g cukru (można dać więcej lub mniej w zależności od poziomu słodkości owoców)
Sposób wykonania jest prawie taki sam jak powyższy z tym, że kiedy cukier się rozpuści, a całość zagotuje, należy syrop (sok) wybrać głęboką łyżką lub odlać przez sitko i zamknąć w słoikach. Tak samo z pozostałością - dżemem.
Aby zrobić frużelinę ze sposobu drugiego wystarczy podczas gotowania wymieszać z sokiem 4 łyżki mąki ziemniaczanej i z powrotem wlać do masy. Do zbyt gęstej dodać łyżkę mąki rozmieszaną z 1/4 szklanki wody, a do zbyt rzadkiej dolać nieco wody do uzyskania dowolnej konsystencji.
Aby zrobić frużelinę ze sposobu drugiego wystarczy podczas gotowania wymieszać z sokiem 4 łyżki mąki ziemniaczanej i z powrotem wlać do masy. Do zbyt gęstej dodać łyżkę mąki rozmieszaną z 1/4 szklanki wody, a do zbyt rzadkiej dolać nieco wody do uzyskania dowolnej konsystencji.
Dżem malinowo-czekoladowy
Biorąc pod uwagę fakt, że kiedyś znalazłam w jednym ze sklepów genialny dżem śliwkowo-czekoladowy bądź kakaowy, a zrobiłam potem w domu taką samą jego wersję z obawy, iż potem go nie będzie, (a własnoręcznie zrobione jest smaczniejsze), to pomyślałam czemu by nie stworzyć czegoś takiego z udziałem malin? I co? I efekt był ciekawy.
Składniki:
1 kg malin
200 g cukru
100 g czekolady deserowej
łyżka kakao
Maliny wraz z cukrem gotować na małym ogniu, aż do ich połączenia. Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (np. w talerzu nad gorącą wodą) i dodać razem z kakao do dżemu. Wszystko musi się złączyć. Jak to się stanie - gorące przetwory przelewać do słoiczków i od razu zakręcać.
Każdy dżem po zakręceniu słoika trzeba pozostawić pod przykryciem np. kocem do wystygnięcia.
Składniki:
1 kg malin
200 g cukru
100 g czekolady deserowej
łyżka kakao
Maliny wraz z cukrem gotować na małym ogniu, aż do ich połączenia. Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (np. w talerzu nad gorącą wodą) i dodać razem z kakao do dżemu. Wszystko musi się złączyć. Jak to się stanie - gorące przetwory przelewać do słoiczków i od razu zakręcać.
Każdy dżem po zakręceniu słoika trzeba pozostawić pod przykryciem np. kocem do wystygnięcia.
Robimy mnóstwo takim słoiczków choć najwięcej zawsze robimy powideł :P Maliny wolimy zamrozić i mieć później do galaretki w ziemie :)
OdpowiedzUsuńlubię dżem malinowy ale zawsze denerwują mnie te pesteczki...
OdpowiedzUsuńCzy może być coś lepszego niż domowy dżem? Nie. Zdecydowanie nie. :D
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam przetworów, aż wstyd się przyznać x'D
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
Malina + cynamon.. Takiego połączenia jeszcze nie smakowałam! :) Musi być świetne :> A czekomalina to wiadomo .. :) Wejdzie zawsze :)
OdpowiedzUsuńPięknie pichcisz!
Nigdy nie robiłam ani dżemu ani frużeliny! :)
OdpowiedzUsuń