poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Malinowe dżemy i frużelina również malinowa

Sezon na maliny wciąż trwa więc proponuję skorzystać ze zbiorów i zrobić kolejne przetwory na zimę. Dżemy czy konfitury można by zrobić na wiele sposobów i niemalże z każdych owoców. Tym razem z zabrałam się za wcześniej moje ulubione, różowe i malutkie. Mozna użyć zwykłego cukru albo żelującego czy nawet potrudzić się i poszukać substancji żelującej jaką jest pektyny. Oczywiście to od niej zależy to czy dżem będzie 'sztywny', gęsty. A im więcej mają jej owoce, tym lepiej (i tym mniej cukru można użyć, bo to on nadaje też konsystencję). Ale może tak bez zbędnego paplania i przechodząc do rzeczy.

Dżem malinowy na dwa sposoby
Składniki (sposób pierwszy):
1 kg malin
0,5 kg cukru (lub nawet do 1 kg jeśli chcemy zrobić konfiturę)
cynamon (2 łyżki w cynamonowej wersji)

Odszypułkowane i umyte maliny zasypać cukrem i zostawić przynajmniej na godzinę (ale i bez tego się obędzie). Gotować na małym ogniu (cukier - jak wiadomo - musi się rozpuścić), mieszając co jakiś czas. Gorący dżem nalewać do słoików.


Sposób drugi
1 kg malin
300 g cukru (można dać więcej lub mniej w zależności od poziomu słodkości owoców)

Sposób wykonania jest prawie taki sam jak powyższy z tym, że kiedy cukier się rozpuści, a całość zagotuje, należy syrop (sok) wybrać głęboką łyżką lub odlać przez sitko i zamknąć w słoikach. Tak samo z pozostałością - dżemem.

Aby zrobić frużelinę ze sposobu drugiego wystarczy podczas gotowania wymieszać z sokiem 4 łyżki mąki ziemniaczanej i z powrotem wlać do masy. Do zbyt gęstej dodać łyżkę mąki rozmieszaną z 1/4 szklanki wody, a do zbyt rzadkiej dolać nieco wody do uzyskania dowolnej konsystencji.

Dżem malinowo-czekoladowy
Biorąc pod uwagę fakt, że kiedyś znalazłam w jednym ze sklepów genialny dżem śliwkowo-czekoladowy bądź kakaowy, a zrobiłam potem w domu taką samą jego wersję z obawy, iż potem go nie będzie, (a własnoręcznie zrobione jest smaczniejsze), to pomyślałam czemu by nie stworzyć czegoś takiego z udziałem malin? I co? I efekt był ciekawy.


Składniki:
1 kg malin
200 g cukru
100 g czekolady deserowej
łyżka kakao

Maliny wraz z cukrem gotować na małym ogniu, aż do ich połączenia. Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (np. w talerzu nad gorącą wodą) i dodać razem z kakao do dżemu. Wszystko musi się złączyć. Jak to się stanie - gorące przetwory przelewać do słoiczków i od razu zakręcać.

Każdy dżem po zakręceniu słoika trzeba pozostawić pod przykryciem np. kocem do wystygnięcia.

Róbmy przetwory!

6 komentarzy:

  1. Robimy mnóstwo takim słoiczków choć najwięcej zawsze robimy powideł :P Maliny wolimy zamrozić i mieć później do galaretki w ziemie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię dżem malinowy ale zawsze denerwują mnie te pesteczki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może być coś lepszego niż domowy dżem? Nie. Zdecydowanie nie. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie robiłam przetworów, aż wstyd się przyznać x'D

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Malina + cynamon.. Takiego połączenia jeszcze nie smakowałam! :) Musi być świetne :> A czekomalina to wiadomo .. :) Wejdzie zawsze :)
    Pięknie pichcisz!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam ani dżemu ani frużeliny! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.