środa, 19 sierpnia 2015

Konfitury z cukinii

No i znowu wkraczamy w temat przetworów. Nie tylko owoce można wykorzystać do dżemów czy konfitur. Niektóre z warzyw - można by powiedzieć - nadają się do niemalże wszystkiego. Na słono, wytrawnie, na słodko... nieważne. Wystarczą chęci, pomysł i trochę czasu, aby zrobić coś prostego i słodkiego. [Coś w stylu - jak to nazywają i grupują niektórzy - zdrowych słodyczy (której to ja grupy raczej nie popieram, bo albo są słodycze albo ich nie, a nie ma czegoś takiego jak 'pomiędzy'; nic nie może być na pół zdrowe]. Teraz kolej na następne sezonowe warzywo - cukinia.

A mianowicie tym razem proponuję konfiturę, którą już robiłam dwa razy. Bez obaw, wychodzi już za pierwszym. ;)

Świetna na kanapki, do płatków (np. porannej owsianki), ciast czy wyjadania prosto ze słoika.




Składniki:
2 kg cukinii (bez miąższu i pestek)
2 kg cukru
sok z jednej cytryny
Cukinie umyć, obrać ze skóry i wydrążyć miąższ z pestkami. Najlepiej (jak i najłatwiej) nożem, bo wcześniej należy pokroić ją w grube plastry. Cukinię włożyć do wrzątku, po czym gotować przez ok. 10 minut. Odsączyć na durszlaku. Szklankę wywaru z cukinii przecedzić, dodać do cukru, a gotując na małym ogniu nie dopuścić do powstania piany, dolewając potem sok z cytryny - następnie przygotować syrop. Zalać nim cukinię i odstawić na 12 godzin (najlepiej na noc). Syrop zagotować bez warzywa, które potem znów dodać. Gotować tak przez 10 minut na małym ogniu. Gorące konfitury wystarczy już przełożyć do słoików,ostudzić pod kocem.

Róbmy przetwory!

6 komentarzy:

  1. nigdy nie robiłam przetworów ale może kiedyś sie skuszę:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego niż domowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię na słodko! :) Taka konfiturka to u mnie "must have" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie spotkałam się z określeniem "zdrowe słodycze". Jednak chyba coś jest w tym co mówisz,że albo coś należy do słodyczy albo nie. Nigdy nie robiłam przetworów, ale może kiedyś zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłyśmy je w ubiegłym roku i nam smakowały ale reszcie rodziny nie przypadły szczególnie do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. KOcham cukinię, ale konfitury z niej nie robiła!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.