niedziela, 3 maja 2015

Gofry


Przyjemnie pachnące, duże wafle, które prawie każdy pamięta z nad morza. Najlepiej chrupiące ale nie za kruche, lekko miękkie w środku, słodkie i z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców. Moje pierwsze.

 Składniki:
150 g mąki (szklanka) + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml mleka (szklanka) 
3 łyżki oleju
łyżka cukru
jajko

Mleko połączyć z olejem, cukrem pudrem i żółtkiem, a na końcu z mąką zmieszaną z proszkiem oraz pianą z białka. Wylać ciasto do nagrzanej gofrownicy i czekać na upieczenie.*

Długość robienia zależy od mocy danego urządzenia. Czasami trzeba się uzbroić w naprawdę dużą cierpliwość.


11 komentarzy:

  1. Nie no aż się głodna zrobiłam :D
    Gofry mogłabym pożerać kilogramami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż nabrałam ochotę na gofry <3

    http://justine-and-nicole.blogspot.com/ zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gofry są takie pyszne ;*
    świetny blog :D
    Organizuję konkurs na mega promocję zajrzyj a nie pożałujesz :D
    Gabrielle-klik!

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz rację, większości osób gofry kojarzą się z morzem. Aż mnie nabrała ochota na nie. Teraz jeszcze bym musiała sprawdzić,czy mam gofrownicę (bo kiedyś mieliśmy,a teraz już sama nie wiem) i mogłabym zacząć je robić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusisz tymi goframi, oj kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi gofrów! Oczywiście, że kojarzą mi się z morzem i tam smakują najlepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeszcze nigdy nie wyszły mi takie jak z nad morza... może dlatego, że oni nie dodają mąki tylko proszek do gofrów... Ale spróbuję z tymi i może w końcu mi wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma nic lepszego niż gofry, zwłaszcza takie własnoręcznie przyrządzone w domku, które można zjeść jeszcze cieplutkie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.