Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc a więc i z tej okazji chciałam przedstawić piaskową babkę cytrynową. Nie tylko o takim smaku ale również aromacie, który unosi się w pomieszczeniu już w trakcie pieczenia - co tylko wzmaga na nią apetyt. Szybka i prosta w wykonaniu a na tym jej plusy się nie kończą.
Składniki:
220 g mąki pszennej
200 g cukru + 15 g cukru wanilinowego Delecta
200 g margaryny
5 jajek
15 g proszku do pieczenia Delecta
sok z 1 cytryny + aromat cytrynowy do ciasta Delecta
Żółtka oddzielić od białek i ubijać je z margaryną i cukrem w osobnym naczyniu. Dodać sok z cytryny, aromat cytrynowy i mąkę (zmieszaną z proszkiem do pieczenia) a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek, wszystko razem ucierając. Po skończeniu tej czynności , przygotowane ciasto przelać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.
Przepis bierze udział w akcji:
Może zdążę jeszcze podrzucić przepis do kuchni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki cytrynowe, ale najbardziej gotowaną. :)
OdpowiedzUsuńLubię babki, ale na święta już mam jedną. Brat zrobił jakąś z budyniem.
OdpowiedzUsuńJejku, jak to pięknie wygląda! U nas w domu babka zawsze jest kupna... może za rok uda mi się namówić mamę, a kto wie, może nawet samej spróbować upiec?:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Pola
Mam na nią ochotę. *-*
OdpowiedzUsuń