piątek, 3 kwietnia 2015

Piaskowa babka cytrynowa


Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc a więc i z tej okazji chciałam przedstawić piaskową babkę cytrynową. Nie tylko o takim smaku ale również aromacie, który unosi się w pomieszczeniu już w trakcie pieczenia - co tylko wzmaga na nią apetyt. Szybka i prosta w wykonaniu a na tym jej plusy się nie kończą.

Składniki:
220 g mąki pszennej
200 g cukru + 15 g cukru wanilinowego Delecta
200 g margaryny
5 jajek
15 g proszku do pieczenia Delecta
sok z 1 cytryny + aromat cytrynowy do ciasta Delecta

Żółtka oddzielić od białek i ubijać je z margaryną i cukrem w osobnym naczyniu. Dodać sok z cytryny, aromat cytrynowy i mąkę (zmieszaną z proszkiem do pieczenia) a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek, wszystko razem ucierając. Po skończeniu tej czynności , przygotowane ciasto przelać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.



Przepis bierze udział w akcji:

Wielkanocne wypieki z Delectą

5 komentarzy:

  1. Może zdążę jeszcze podrzucić przepis do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam babki cytrynowe, ale najbardziej gotowaną. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię babki, ale na święta już mam jedną. Brat zrobił jakąś z budyniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, jak to pięknie wygląda! U nas w domu babka zawsze jest kupna... może za rok uda mi się namówić mamę, a kto wie, może nawet samej spróbować upiec?:)
    Pozdrawiam ciepło!
    Pola

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Ritter Sport Macadamia

Jakoś nie bardzo wiem jak zacząć tego posta, chociaż słowa same nasuwają się na klawiaturę. A co dokładnie? Boli mnie fakt wczorajszego (c...