
Mazurek kajmakowy
Ciasto kruche:
240 g mąki
120 g masła
80 g cukru (najlepiej pudru)
2-3 żółtka
Najlepiej, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zagnieść ciasto. Piec w piekarniku 10-20 minut w 180 stopniach C. Nie trzeba się przejmować jeśli wyszło twarde po wyjęciu z piekarnika - to normalne dla tego typu ciasta - na następny dzień zmięknie. Zostawić do wystygnięcia. Polecam kończyć następnego dnia. ;)
Wykończenie:
1 puszka masy kajmakowej
bakalie (do ozdoby)
Kajmak gotować w wodzie (puszka musi być zakryta w całości) przez 2-3 godziny. Wyjąć, otworzyć, poczekać aż masa trochę ostygnie i rozsmarować na cieście .
Mazurek z czekoladą
Składniki:
150 g mąki
120 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tabliczka czekolady (100g)
sok z cytryny [(niekoniecznie) do skropienia dla wilgotności]
Jajka ubić z cukrem, a potem delikatnie wymieszać z mąką z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika w 180 stopniach.
Kiedy wystygnie należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i rozsmarować po cieście. Ozdobić według uznania.
Jestem okropna w kuchni, zawsze coś spalę, ale czekoladowego mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńW tym roku nic nie pieczemy :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, chociaż mniejsze pokusy na stole :)
Mazurka u mnie w tym roku zabraknie na stole :)
OdpowiedzUsuńCiekawe pomysły. ;)
OdpowiedzUsuńMazurki sa pyszne. <3
OdpowiedzUsuń