Składniki:
1 kg mąki pszennej
300 g miodu naturalnego
300 g cukr
250 g margaryny
4 jajka
3 łyżeczki sody
250 ml (szklanka) mleka
1/2 łyżeczki soli
2 opakowania przyprawy do piernika (60g)
Margarynę rozpuścić z cukrem i miodem na ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Wystudzić i zmiksować z jajkami. Potem wymieszać z mlekiem i mąką połączoną z sodą oraz solą. Przełożyć do naczynia kamionkowego, emaliowanego lub szklanego po czym przykryć folią spożywczą i/lub ścierką. Wystarczy odłożyć do chłodnego miejsca np. w spiżarni czy lodówce.
Gotowe. Teraz należy czekać do upieczenia.
Dodatkowo po pracy z piekarnikiem:
3 czekolady deserowe/gorzkie (300g)
powidła śliwkowe/dżem lub krem na przełożenie
Od razu zgłodniałam :/
OdpowiedzUsuńAle wygląda przepysznie ♥
http://allexandrablog1.blogspot.com/
smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym w tym momencie :(
OdpowiedzUsuń✄ blog
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńO rany, kocham pierniki! Szkoda, że nie robi się ich u mnie na święta :)
OdpowiedzUsuńhttp://mala-kapelusznica.blogspot.com/
To może warto by to zmienić? Naprawdę polecam spróbować.
Usuńmmm jakie pychotki :D
OdpowiedzUsuńhttp://variouseverything.blogspot.com/
Uwielbiam pierniki ! :)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis do nauczenia się :D
Mniam ! *.*
OdpowiedzUsuńhttp://lovett-lov.blogspot.com/