sobota, 22 listopada 2014

Tradycyjny Piernik Staropolski


Czy ktoś o nim nie słyszał? Czy ktoś go nie jadł? Czy ktoś go nie robił na święta Bożego Narodzenia? I teraz jest właśnie na to ostatnia okazja! Pierwszy raz zrobiłam go rok temu i już wtedy wiedziałam, że za rok znów pojawi się u nas w domu na Bożonarodzeniowym stole. Oczywiście, robi się go od miesiąca do dwóch przed 24 grudnia z tym, że do tygodnia przed Wigilią powinno się go upiec, przełożyć i udekorować.


Składniki:
1 kg mąki pszennej
300 g miodu naturalnego
300 g cukr
250 g margaryny
4 jajka
3 łyżeczki sody
 250 ml (szklanka) mleka
1/2 łyżeczki soli
2 opakowania przyprawy do piernika (60g)
Margarynę rozpuścić z cukrem i miodem na ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Wystudzić i zmiksować z jajkami. Potem wymieszać z mlekiem i mąką połączoną z sodą oraz solą. Przełożyć do naczynia kamionkowego, emaliowanego lub szklanego po czym przykryć folią spożywczą i/lub ścierką. Wystarczy odłożyć do chłodnego miejsca np. w spiżarni czy lodówce.
Gotowe. Teraz należy czekać do upieczenia.

Dodatkowo po pracy z piekarnikiem:
3 czekolady deserowe/gorzkie (300g)
powidła śliwkowe/dżem lub krem na przełożenie
przeróżne gwiazdki, perełki, wiórki, kandyzowane owoce na ozdobę


9 komentarzy:

  1. Od razu zgłodniałam :/
    Ale wygląda przepysznie ♥
    http://allexandrablog1.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, kocham pierniki! Szkoda, że nie robi się ich u mnie na święta :)
    http://mala-kapelusznica.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może warto by to zmienić? Naprawdę polecam spróbować.

      Usuń
  4. mmm jakie pychotki :D
    http://variouseverything.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierniki ! :)
    Kolejny przepis do nauczenia się :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam ! *.*
    http://lovett-lov.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.