niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto piernikowe z wkładką i kremem, bo święta za 38 dni


Jedno z moich ulubionych ciast. Kiedyś kochałam te z kremem, a teraz wolę piernikowe. Są naprawdę smaczne. Więc czemu by tego nie połączyć? Dobry dodatek do herbaty czy kawy na podwieczorek. Piernik zazwyczaj kojarzy się ze świętami, ale czy każdy go lubi? Jeśli nie, to może przekona taką osobę właśnie jego wersja z kremem?

Składniki (ciasto):
6 jajek 
100 g cukru*
200 g miodu
1 przyprawa do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g margaryny
200 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
50 g kakao
Margarynę roztopić razem z cukrem i miodem w rondelku. Wystudzić i ubijać dodając żółtka. Mąki, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać ze sobą, a potem łyżką połączyć z przygotowaną wcześniej masą. Teraz ubić pianę z białek na sztywno i znów wszystko razem wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto wystygnie przekroić na 2 części. 

Wkładka:
150 g bakalii**
4 jajka
4 jabłka
50 g cukru
100 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Pokrojone w kostkę jabłka zasypać połową cukru, a z pozostałym ubić żółtka. Białka ubijać osobno na sztywno. Wymieszaną z sodą mąkę wymieszać z (wcześniej połączonymi) składnikami. Piec w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Krem:
2 szklanki mleka
2-3 łyżki cukru*
1 budyń (o jasnym kolorze, najlepiej)
150-200 g masła
Z mleka, cukru i budyniu należy ugotować budyń. Miękkie masło zmiksować dodając ugotowany i wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą przekładać placki (ciasto-krem-wkładka-krem-ciasto). Można oczywiście polać wierzch polewą lub roztopioną czekoladą.


*Jeśli lubicie słodkie ciasta, to polecam dodać choćby 50 g cukru (10 łyżeczek cukru) więcej do ciasta lub kremu (albo po połowie). Powyższy przepis może dla niektórych po prostu być niesłodki.
**Polecam zrobić własną mieszankę np. z (suszonych) daktyli, fig, orzechów włoskich, brzoskwini i śliwek, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej/cytrynowej... Można by tak dużo kombinować.
Smacznego. =)

12 komentarzy:

  1. Smakowite ^^

    I tak, wpisując witrynę internetową to ją widzę :) I nie wiedziałam, że masz dwa blogi :)

    naczytane.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda, już nie długo święta przyda się nowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spisałam przepis, upiekę w sobotę! :-)

    http://sylvviusz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. =D
      Jeśli chcesz, napisz jak wyszło.
      Jeśli lubisz słodkie - radzę dodać trochę więcej cukru (choćby o 50 g) do ciasta czy kremu (albo po połowie), bo ja robiłam tak, aby być tylko trochę słodki.
      Powodzenia & smacznego.

      Usuń
  4. Nie przepadam za takimi ciastami ://
    ale ciekawy przepis, może kiedyś skorzystam jak trzeba będzie upiec coś dla innych ;))

    justsayhei.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie i obawiam się, że tak też będzie smakować. Upiekę na święta :)

    http://krainaliteratury.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. zapisuje przepis i robie jutro!
    fashionable-sophie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za piernikami ale w takim wydaniu bym się skusiła <3 Naprawdę cuuudownie wygląda ^^

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Ritter Sport Macadamia

Jakoś nie bardzo wiem jak zacząć tego posta, chociaż słowa same nasuwają się na klawiaturę. A co dokładnie? Boli mnie fakt wczorajszego (c...