Śliwki- słodkie żółte owoce w fioletowej skórce o delikatnym miąższu.
Jabłka - słodkie lub kwaśne, twarde lub miękkie, bo ich odmian jest wiele.
Gruszki - czy twarde czy miękkie, żółte czy zielone - zawsze słodkie i smaczne.
A jak smakuję w połączeniu? Świetnie! Sami musicie się o tym przekonać.
Co prawda - może nie w tym roku, ale w następną jesień na pewno. A o czym piszę? Oczywiście o Dżemie śliwkowym z jabłkami i gruszkami.
Składniki:
2 kg śliwek*
1 kg jabłek*
1 kg gruszek*
1 kg cukru
laska wanilii
goździki
po 2 łyżki:
cynamonu
skórki pomarańczowej
Owoce pokroić na małe części (oprócz śliwek, bo je na połówki). Zasypać wszystkie cukrem i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie doprowadzić owoce do połączenia podgrzewając na ogniu. Kiedy wszystkie się rozgotują dodać przyprawy (laskę wanilii przekroić na pół i wybrać nożem jej ziarenka wzdłuż). Tak przygotowany dżem wystarczy tylko przełożyć do słoików i zakręcić. Nie wymaga ponownego gotowania czy fermentowania.
*Waga owoców bez pestek.
O takim dżemie nie słyszałam, ale musi być pyszny tak czy siak ;)
OdpowiedzUsuńhttp://1.bp.blogspot.com/-n1K9TTccmmc/VHIPxAlnqzI/AAAAAAAAKJs/Eg0KV5JdgHI/s1600/koto.jpg
To te gapiące się kocie ;)
Mmm ten dżem na pewno musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńhttp://my-life-story-2.blogspot.com/
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńKocham dżemy! Mój ulubny to truskawkowy ^^
OdpowiedzUsuńświetny post!
Pytałaś jakie jest moje ulubione ciasto - marchewkowe! :D
justsayhei.blogspot.com
Każdy przepis, który umieszczasz mam ochotę wykonać :D
OdpowiedzUsuńCzasu mi nie starczy kurka siwa no :D
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńMy jeszcze nie robiłyśmy własnych dżemów ;)
OdpowiedzUsuńBędziemy musiały kiedyś spróbować :)