Kolejne ciasto, które zawsze będzie się kojarzyło ze świętami. Jest szybkie, więc można by je zrobić jeszcze dziś, jeśli uważa się, ze w domu nadal jest za mało wypieków. :D Aromatyczne dzięki bakaliom, które również nadają mu smakowity wygląd.
Składniki:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g margaryny
250 g bakalii
100 g cukru
4 jajka
100-150 ml mleka
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną dolewając mleko. Powstałą masę wymieszać z bakaliami (obtoczonymi w mące, dzięki czemu nie opadną na dno) oraz z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić pianę z białek (na sztywno, oczywiście). Ciasto wlać do keksówki, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec do zarumienienia ciasta lub ,,suchego patyczka" w 180 stopniach.
I oczywiście chciałam życzyć zdrowych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w rodzinnym gronie. ;)
Nie ma to jak świąteczne wypieki. <3
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńNie mamy takiego w domu ale może gdzieś będziemy mieć okazję go zjeść :D Spokojnych i przesłodkich Świąt :*
OdpowiedzUsuńElegancki. Nigdy taki lukier mi nie wychodzi. :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię, ale zawsze jem kupny. Wiem, nie powinnam sie przyznawac, ale moze dzieki tobie to zmienie
OdpowiedzUsuńMiałam w tym roku upiec, ale w sumie nie miałam czasu i poprzestałam na pierniku...
OdpowiedzUsuńZjadłabym, mimo że jestem napakowana innymi dobrami ;D
a wiesz, że raz tylko jadłam domowej roboty w życiu? I zdębiałam! Całkowicie inaczej smakuje, w ogóle bez tego chemicznego posmaku... Aj zjadłabym jeszcze chociaż raz takiego! *___*
OdpowiedzUsuńOoo tak, keksik zawsze spoko! Najczęściej jem włoską panettonę, którą można chyba podciągnąć pod keksa! W Biedrze jest :v
OdpowiedzUsuńNie ma to jak keks na święta:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, dawno nie jadłam keksa :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! :)
Wspaniałe ciacho ! Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie upiekłam keksa na święta :(
OdpowiedzUsuńMniaaam :)
OdpowiedzUsuń