Tarty, tarty, tary... czyli ciasta (prawie) idealne dla każdego. Na słono lub słodko. Tym razem w tej pierwszej wersji.
Ciasto:
100 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej
90 g margaryny
jajko
szczypta soli
Nadzienie:
cukinia
różyczki kalafiora
kulka Mozzarelli
2 jajka + białko
50 ml śmietany 12%
Z podanych na ciasto składników zagnieść je i włożyć na ok. 30 minut do lodówki (ale jeśli zależy Ci na czasie, to i bez tego się obejdzie ;) ). Potem tylko wyłożyć nim formę do pieczenia.
Warzywa umyć. Cukinię pokroić w kostkę, a kalafiora podzielić na różyczki. Wrzucić je na ciasto. Jajka i śmietanę wymieszać razem z serem Mozzarella i wylać na wierzch.
Piec 25-30 mit w temperaturze 180 stopni C.
Same pyszności u Ciebie, takie warzywa sama często serwuję, lubię je właśnie w takiej zapiekanej formie. :-)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem czy by mi zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałyśmy nigdy tarty na słono :D Genialnie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie obiady :) To kruche ciacho, to nadzienie- pysznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mozarelle, pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń