środa, 11 listopada 2015

Jesienny Quiche warzywny z cukinia i kalafiorem


Tarty, tarty, tary... czyli ciasta (prawie) idealne dla każdego. Na słono lub słodko. Tym razem w tej pierwszej wersji.
Ciasto:
100 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej
90 g margaryny
jajko
szczypta soli

Nadzienie:
cukinia
różyczki kalafiora
kulka Mozzarelli
2 jajka + białko
50 ml śmietany 12%

Z podanych na ciasto składników zagnieść je i włożyć na ok. 30 minut do lodówki (ale jeśli zależy Ci na czasie, to i bez tego się obejdzie ;) ). Potem tylko wyłożyć nim formę do pieczenia.

Warzywa umyć. Cukinię pokroić w kostkę, a kalafiora podzielić na różyczki. Wrzucić je na ciasto. Jajka i śmietanę wymieszać razem z serem Mozzarella i wylać na wierzch.
Piec 25-30 mit w temperaturze 180 stopni C.



(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocyKuchnia wegetariańska i wegańska

5 komentarzy:

  1. Same pyszności u Ciebie, takie warzywa sama często serwuję, lubię je właśnie w takiej zapiekanej formie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa jestem czy by mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałyśmy nigdy tarty na słono :D Genialnie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie obiady :) To kruche ciacho, to nadzienie- pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mozarelle, pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Luximo Premium, czekolada mleczna z orzechami pistacjowymi i karmelizowanymi orzechami laskowymi

Ten moment, kiedy przechodzisz obok "koszy" (bo jak nazwać te ciągnące się przez pół sklepu nieregały?) i jeden blisko kasy jest...