Gołąbki, czyli klasyczne już danie, które można zrobić na wiele sposobów. Nawet jeśli są one z mięsem i ryżem, co jest najbardziej spotykanym połączeniem.Lubię, kiedy farszu jest mniej więcej po równo i dlatego przedstawiam taki przepis. Co z tego, że w internecie już ich mnóstwo Smak dzieciństwa, ale później odkryte, doskonale smakujące z ketchup'em.
Składniki:
główka kapusty
0,5 kg mięsa drobiowego mielonego
300 g ryżu (200 g białego i 100 g brązowego)
cebula
przyprawy (pieprz, curry, papryka słodka i ostra itd.)
Ryż ugotować osobno i ostudzić. Cebulę obrać i posiekać. Mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami i nakładać do liści kapusty. Zwijanie zacząć od boków, tak aby farsz nie wypadł podczas gotowania. Gołąbki ułożyć na dnie dużego garnka na liściach kapusty i gotować ok. godzinę.
Ja nie lubię z mięsem mielonym, bo toleruję go jedynie w wersji podsmażonej a takie mi po prostu śmierdzi. Za to wymieniam mięso na pieczarki czy leśne grzyby :)
OdpowiedzUsuńA jak robisz sosik?
Akurat w tym przypadku to nie ja robiłam sos. ;)
UsuńUwielbiam gołąbki, zarówno klasyczne jak i te z bardziej oryginalnymi farszami. Ważny też jest jednak sos, bez niego nie ma zmiłuj. :D
OdpowiedzUsuńSos albo tzw. przeze mnie ,,woda pomidorowa", czyli woda z mąką i śmietaną wymieszana z koncentratem pomidorowym. :D Kiedyś tak u mnie w domu robili, uwielbia(ła)m. Nie mogłabym zjeść na ,,sucho" albo jako dodatek do obiadu zamiast np. kotleta, więc można powiedzieć, że podzielam Twoje zdanie.
UsuńTak, gołąbki to też nasz smak dzieciństwa :D Razem z rodzeństwem zawsze prześcigaliśmy się żeby zjeść ich jak najwięcej, bo znikały w zastraszającym tempie :P Na obiad to nawet po pięć sztuk byłyśmy w stanie zjeść :D Ciekawe jakby to wyglądało teraz :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki, ale bez mięsa. Najlepsze są z pieczarkami <3
OdpowiedzUsuńPycha :D
OdpowiedzUsuńO tak! Jak ja lubię gołąbki...
OdpowiedzUsuńkocham gołąbki! Na studiach jem od mamusi regularnie choć raz na tydzień :) Dzisiaj właśnie jadłam :> Oj porwałabym tak je kocham :D
OdpowiedzUsuń