niedziela, 11 października 2015

Gołabki z mięsem mielonym i ryżem (tradycyjne)


Gołąbki, czyli klasyczne już danie, które można zrobić na wiele sposobów. Nawet jeśli są one z mięsem i ryżem, co jest najbardziej spotykanym połączeniem.Lubię, kiedy farszu jest mniej więcej po równo i dlatego przedstawiam taki przepis. Co z tego, że w internecie już ich mnóstwo Smak dzieciństwa, ale później odkryte, doskonale smakujące z ketchup'em.

Składniki:
główka kapusty
0,5 kg mięsa drobiowego mielonego
300 g ryżu (200 g białego i 100 g brązowego)
cebula
przyprawy (pieprz, curry, papryka słodka i ostra itd.)

Ryż ugotować osobno i ostudzić. Cebulę obrać i posiekać. Mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami i nakładać do liści kapusty. Zwijanie zacząć od boków, tak aby farsz nie wypadł podczas gotowania. Gołąbki ułożyć na dnie dużego garnka na liściach kapusty i gotować ok. godzinę.


9 komentarzy:

  1. Ja nie lubię z mięsem mielonym, bo toleruję go jedynie w wersji podsmażonej a takie mi po prostu śmierdzi. Za to wymieniam mięso na pieczarki czy leśne grzyby :)
    A jak robisz sosik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat w tym przypadku to nie ja robiłam sos. ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam gołąbki, zarówno klasyczne jak i te z bardziej oryginalnymi farszami. Ważny też jest jednak sos, bez niego nie ma zmiłuj. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos albo tzw. przeze mnie ,,woda pomidorowa", czyli woda z mąką i śmietaną wymieszana z koncentratem pomidorowym. :D Kiedyś tak u mnie w domu robili, uwielbia(ła)m. Nie mogłabym zjeść na ,,sucho" albo jako dodatek do obiadu zamiast np. kotleta, więc można powiedzieć, że podzielam Twoje zdanie.

      Usuń
  3. Tak, gołąbki to też nasz smak dzieciństwa :D Razem z rodzeństwem zawsze prześcigaliśmy się żeby zjeść ich jak najwięcej, bo znikały w zastraszającym tempie :P Na obiad to nawet po pięć sztuk byłyśmy w stanie zjeść :D Ciekawe jakby to wyglądało teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gołąbki, ale bez mięsa. Najlepsze są z pieczarkami <3

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham gołąbki! Na studiach jem od mamusi regularnie choć raz na tydzień :) Dzisiaj właśnie jadłam :> Oj porwałabym tak je kocham :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Ritter Sport Macadamia

Jakoś nie bardzo wiem jak zacząć tego posta, chociaż słowa same nasuwają się na klawiaturę. A co dokładnie? Boli mnie fakt wczorajszego (c...