środa, 21 października 2015

Dżem śliwkowo-czekoladowy


Kiedyś kupiłam w sklepie dżem zainteresowana ciekawym połączeniem śliwki z czekoladą czy kakao. Jeszcze jesienią tego samego roku zrobiłam coś takiego w domu. Jeszcze lepsza wersja czekoladowej śliwki czy powideł czekoladowych, które występują naprawdę pod wieloma nazwami.

Składniki:
2 kg śliwek
2 małe tabliczki czekolady (gorzka i mleczna)
50 g kakao
400 g cukru

Śliwki (umyte i bez pestek) zasypać cukrem i zagotować. Robić to dalej na małym ogniu mieszając. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać razem z kakao do owoców. Po połączeniu składników i zagotowaniu przelewać do słoików i od razu zakręcać. Ostudzić pod kocem.



Jesienne słodkości!

7 komentarzy:

  1. Takiej wersji dżemu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio rozsmakowałam się w śliwce, a połączenie z czekoladą chociaż kojarzy mi się ze znienawidzonymi śliwkami w czekoladzie to jednak w formie dżemu jestem pewna, że by mi smakowało. Zwłaszcza na takim jakimś fajnym ciężkim chlebku. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię takie wersje, chociaż mimo wszystko króluje u mnie czeko-wiśnia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy taki dżem jeść prosto ze słoiczka, na pieczywie aż tak nam nie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Perfekcyjne wykonanie i smak. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę zrobić! Tym bardziej, że jak kiedyś w sprzedaży były czekodżemy to nie kupiłam :<

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.