niedziela, 4 października 2015

Dyniowo-jogurtowe placuszki


Dynia już nie pierwszy raz, ale tym razem w formie lekkich, mięciutkich placuszków, rozpływających się w ustach.

Składniki:
100 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2-3 łyżki oleju*
2 łyżki cukru bądź miodu
150 g mąki pszennej
1-2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki wymieszać razem. Patelnię rozgrzać i nakładać na nią łyżką ciasto. Smażąc do zarumienienia na małym ogniu.

*jeśli nie posiadasz patelni nieprzywierającej lepiej nasmaruj ją lub dodaj niewiele tłuszczu na jej powierzchnię przed położeniem ciasta



Sposób na dynię 2015Jesienne słodkości!

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten jesienny czas, gdy dynia podbija świat. :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki uwielbiam, a dynia jest ciekawym pomysłem, bardzo ostatnio popularnym w kuchni. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki z dyni to jedne z moich ulubionych i właśnie z dodatkiem cynamonu smakują mi najbardziej ;) Wyglądają prosto, a jednocześnie widać, że smakowały cudownie 1;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żebyś wiedziała. :D A dziś mnie zainspirowałaś do śniadaniowego musli z m.in.z puree z dyni z orzechami laskowymi. :3
      Jogurt nadaje im takiej miękkości, delikatności, dzięki czemu rozpływają się w ustach. Pokochałam za pierwszym razem - rok temu.

      Usuń
  4. jak dyniowe to dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oświadczam,że właśnie dostałam ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moja mama uwielbia takie placuszki i dynie pokażę jej ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę już w końcu wziąc się za puree, a ten przepis jest świetnym motywatorem.
    Nominowałam Cię do LBA jeśli zechcesz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja wczoraj męczyłam ostatnią otwartą resztkę dyni nie całą szklankę w owsiance na jogurcie, który mi został do przejedzenia przed wyjazdem xDD Ale zjadłam :) Choć placuszki byłyby o wiele smaczniejsze ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam placków z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak placki z dyni to tylko cynamon do tego i jest BOSKO :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.