Dynia już nie pierwszy raz, ale tym razem w formie lekkich, mięciutkich placuszków, rozpływających się w ustach.
Składniki:
200 g puree z dynii
100 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2-3 łyżki oleju*
2 łyżki cukru bądź miodu
150 g mąki pszennej
1-2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać razem. Patelnię rozgrzać i nakładać na nią łyżką ciasto. Smażąc do zarumienienia na małym ogniu.
*jeśli nie posiadasz patelni nieprzywierającej lepiej nasmaruj ją lub dodaj niewiele tłuszczu na jej powierzchnię przed położeniem ciasta
Uwielbiam ten jesienny czas, gdy dynia podbija świat. :D Pycha!
OdpowiedzUsuńPlacuszki uwielbiam, a dynia jest ciekawym pomysłem, bardzo ostatnio popularnym w kuchni. :-)
OdpowiedzUsuńPlacki z dyni to jedne z moich ulubionych i właśnie z dodatkiem cynamonu smakują mi najbardziej ;) Wyglądają prosto, a jednocześnie widać, że smakowały cudownie 1;)
OdpowiedzUsuńŻebyś wiedziała. :D A dziś mnie zainspirowałaś do śniadaniowego musli z m.in.z puree z dyni z orzechami laskowymi. :3
UsuńJogurt nadaje im takiej miękkości, delikatności, dzięki czemu rozpływają się w ustach. Pokochałam za pierwszym razem - rok temu.
pyszniutko :)
OdpowiedzUsuńjak dyniowe to dla mnie :D
OdpowiedzUsuńOświadczam,że właśnie dostałam ślinotoku :)
OdpowiedzUsuńmniam wygląda super<3
OdpowiedzUsuńmoja mama uwielbia takie placuszki i dynie pokażę jej ten przepis:)
OdpowiedzUsuńmuszę już w końcu wziąc się za puree, a ten przepis jest świetnym motywatorem.
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do LBA jeśli zechcesz :)
a ja wczoraj męczyłam ostatnią otwartą resztkę dyni nie całą szklankę w owsiance na jogurcie, który mi został do przejedzenia przed wyjazdem xDD Ale zjadłam :) Choć placuszki byłyby o wiele smaczniejsze ^^
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam placków z dyni :)
OdpowiedzUsuńJak placki z dyni to tylko cynamon do tego i jest BOSKO :D
OdpowiedzUsuń