2 lata temu po raz pierwszy postanowiłam zrobić zupę krem, lecz wtedy była to pieczarkowa. W tamtym, we wakacje naszła mnie myśl, aby zmiksować cukinię. I okazało się to dobrym pomysłem, którego skutek dzisiaj przedstawiam.
Gęsta. Aromatyczna. Cukiniowa. Nawet razy dwa.
Składniki:
2 duże cukinie, (bądź w wersji podobnej, jeden kabaczek zamiast cukinii)
marchewka
pół korzenia pietruszki
cebula
1 l bulionu warzywnego
2-3 łyżki oleju lub oliwy
dodatkowo:
płatki migdałowe
grzanki
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju albo przekroić na pół i gotować w bulionie wraz z umytymi i pokrojonymi wcześniej na kawałki warzywami. Gotować, aż będą miękkie. Po zrobieniu tego, chwilę poczekać, aby (prawie) powstała zupa trochę przestygła (chodzi o to, żeby nie była bardzo gorąca). Zblendować.
Podawać z prażonymi płatkami migdałów (chwilę je potrzymać na rozgrzanej patelni, na małym ogniu) i grzankami (najlepiej z razowego pieczywa, z którego proponuję zrobić tosty, a później pokroić na kwadraciki).
Zupy kremy uwielbiam, a akurat z cukinii jeszcze nigdy nie jadłam! :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńmniam wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńo matko mam pełno cukini! I już wiem jak ją wykorzystam, dziękuuuję ^^ Dam znać jak smakuję, za ok.2/3 dni ^^ A pizzerka wygląda bardzo apetycznie... kupna czy robiona? :D
OdpowiedzUsuńNigdzie nie widziałam takich mini pizzy, nie wiem jak Ty.
UsuńOstatnio jak kupiłam, chciałam sobie zęby połamać, więc...
Ostatnio chodzi właśnie za mną taka zupa krem, więc na pewno niedługo wypróbuję Twój przepis! :D
OdpowiedzUsuńByłam bardzo ciekawa zupy krem z kukurydzy, nie miałam jednak okazji spróbować, a samej robić się nie chciało :D Jadłam jedynie z kalafiora i jakiś tam warzyw, ale się zraziłam. xD
OdpowiedzUsuńKochamy krem z cukinii :D Jest u nas na topie zawsze jak tylko cukinie się pojawią :D Lubimy też taką zmiksowaną ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa
OdpowiedzUsuń