Coś, co można zrobić i w wersji wegetariańskiej (w tym wegańskiej) jak i z mięsem. Po włosku i warzywnie.
Składniki:
cukinia
kabaczek
patison
3-4 papryki
4 pomidory
cebula
przyprawy (bazylia, oregano, pieprz...)
150 g ryżu (najlepiej do risotto)
pojedyncza pierś z kurczaka
2-3 łyżki masła
Każde warzywo umyć, cukinie obrać, wszystkie razem pokroić w kostkę. Mięso również. Ryż ugotować. Cebulę zeszklić na maśle, udusić na patelni (najlepiej wok). Dodać kurczaka i udusić wraz z nimi resztę warzyw, dodając najpierw ryż (który musi napęcznieć). Przyprawić.


wygląda pysznie i na pewno takie właśnie jest to danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, tego typu dania jednogarnkowe. Zwykłego risotto nigdy nie robiłam, tak z wrzuceniem suchego ryżu ::D ale będę musiała spróbować!
OdpowiedzUsuńPychotki! Muszę wypróbować, zwłaszcza że risotto chodzi już za mną jakiś czas :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Będę musiała to przygotować!
OdpowiedzUsuńJulia's Secret KLIK!
Pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMy blogging travel
Bardzo przyjemne danie. Papryka, pomidory są, wiec dodaję do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńDostałam od mamy kilkukilogramowego kabaczka, więc jem go od tygodnia w formie leczo, tylko z makaronem. Wyjaśnisz mi, czym się różni kabaczek od cukinii? Szukałam w necie, ale wg niektórych stron to to samo, wg niektórych inna odmiana warzyw dyniowatych, a wg jeszcze innych podział młode/stare warzywo. Zgubić się można.
OdpowiedzUsuńNajłatwiej odróżnić kabaczka od cukinii po tym, że jest o wiele jaśniejszy, niemalże biały.
UsuńUwielbiaaaam risotto, przyrządzam je w bardzo podobny sposób. :-) Ja daje często cukinie, paprykę, pomidory i... co się nawinie. :D
OdpowiedzUsuńDokładnie nasze smaki :D Przerabiamy cukinię na miliony sposobów i to jest jeden z naszych ulubionych :D
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne risotto. Witam w akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń