środa, 30 września 2015

Kurczak pod pęczakiem


Obiadowo. Antywegetariańsko z kaszą. Pieczemy.

Składniki:
140 g kaszy pęczak
200 g kurczaka
1 łyżka masła
0,5 łyżki mąki
100 ml mleka
50 ml śmietany
cebula
rzodkiewki
szczypiorek

Kurczaka pokroić w kawałki i udusić na maśle wraz z cebulką. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną i doda do mięsa. Przełożyć do miski, mieszając z posiekanym szczypiorkiem i pokrojonymi drobno rzodkiewkami. Ugotowaną wcześniej kaszą przykryć spodnią część. 
Można zapiekać ok. 15 minut w piekarniku.


11 komentarzy:

  1. Czemu przepis nazywa się Kurczak pod pęczakiem a w składnikach jest kuskus a nie ma pęczaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to jest, kiedy dodaje się wpis po ciężkim dniu.
      Poprawione.

      Usuń
  2. Takie robie baaardzo często. Ryż+kura+sos i dodatki to moje ulubione połączenie. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale masz słodką miseczkę :D Wpraszamy się na taki posiłek, bo lubimy bardzo pęczak choć ostatnio znikł z naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chcialabym zeby ktos mi podawal posilki w takiej miseczce :D moze jestes chetna ? XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha ha, spoko. xD
      W takim razie zapraszam.

      Usuń
    2. o i ja się wpraszam również! A miseczkę boję się, że bym zjadła hurtem z zawartością :D Antywegetariańsko?- haha wymiatasz :D

      Usuń
  5. pęczak odpuściłam w wakacje, ale teraz na jesień taka potrawka mniamu mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam Cię do LBA, jeśli chcesz odpowiedzieć, pytania są w ostatnim wpisie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podoba mi się ta miseczka :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.