sobota, 29 sierpnia 2015

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami


Z cyklu - co zrobić z cukinii, gdy mamy jej aż nadto. Więc cukinia znów w roli głównej. Obiadowej. Z mięsem. Pomidorami również.

Składniki:
3 cukinie
0,5 kg mięsa mielonego
4 pomidory
duża cebula lub 2 małe 
po 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i ketchupu
1 łyżka oleju
przyprawy 

Cukinię umyć, starannie wydrążyć gniazda nasienne i odciąć końcówki. Posypać przyprawami.
Cebulę obrać, drobno posiekać i poddusić na oleju. Dusić wraz z mięsem, a potem dodać pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat oraz ketchup i nadal to robić. Doprawić do smaku. Teraz tylko nadziać warzywa i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. W trakcie pieczenia można zetrzeć lub położyć ser żółty. ;)


6 komentarzy:

  1. Wielbię zapiekaną cukinię! Ach, mam pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinie zjem ją zarówno zapiekaną, grillowaną jak i surową. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jakież pyszności! Mogłabym się wprosić, wiele bym nie zjadła, nie martw się ;) Lubię twoje przepisy, wydaje mi się zawsze, że są łatwiejsze niż w rzeczywistości :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zapraszam. Aktualnie zostały mi 2 mini pizze na pełnoziarnistym spodzie i zupa-krem z cukinii.
      Nie lubię utrudniać sobie życia. ;)

      Usuń
  4. Przepadamy normalnie za cukinią tak lub podobnie podaną :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak! Uwielbiam zapiekaną cukinię, aż przez Ciebie zrobiłam się głodna.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.