niedziela, 7 czerwca 2015

Najprostsze ciasto rabarbarowe


Ten moment, kiedy sąsiadka poleca Ci zerwanie jej rabarbaru i proponuje upieczenie ciasta. Jedząc zupę czy pijąc kompot z tego warzywa nie polubiłam go ale co innego w takiej wersji. Słodko-kwaśne cudo.

Składniki:
 350 g mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru + puder do posypania
200 g margaryny
3 jajka
1 białko
400 g rabarbaru

Rabarbar umyć, obrać i pokrajać w kawałeczki. Margarynę z cukrem rozpuścić na małym ogniu i wystudzoną zmiksować z jajkami na gładką masę. Wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wylać na formę. Powrzucać lub poukładać warzywo. Piec w 180 stopniach do zarumienienia.

 Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.



A na koniec małe pytanie - co powiecie na bloga z recenzjami słodyczy i (może) pozostałych produktów spożywczych? Bo mam chęć założenia jak i potrzebne "materiały". :D Tylko zastanawiam się czy założyć nowego bloga czy pisać o tym tutaj. Jak sądzicie?

6 komentarzy:

  1. Mam rabarbar w domu, więc na pewno go wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominuję Cię do LBA! Więcej na moim blogu: http://xeverythingandnothingpl.blogspot.com/ :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny blog :) zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda zajedwabiście i smacznie. Piekłam raz ciasto z rabarbarem i kruszoną i było pyszne połączenie kwaśno słodkie, pyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.