Dodając przyprawę do spodu, ciasto staje się bardziej aromatyczne, a piana na wierzchu rozpływając się w ustach, przypomina w smaku ptasie mleczko. Do tego odrobina czekolady. Wszystko w połączeniu z serem.
Spód:
180 g mąki
20 g przyprawy do piernika
20 g przyprawy do piernika
120 g margaryny
50 g cukru pudru
jajko
żółtko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
Margarynę rozpuścić i zmiksować z jajkami i cukrem. Przygotowaną masę połączyć z mąką zmieszaną z sodą i przyprawą. Wyłożyć na formie do pieczenia.
Ser:
1 kg sera
150 g cukru + cukier wanilinowy Delecta
100 g masła
5 jajek
2 białka
aromat waniliowy i cytrynowy Delecta
Ser zemleć. Żółtka ubić w naczyniu z margaryną i cukrem, natomiast białka osobno. Dodawać łyżką ser do masy, cały czas ucierając a na końcu aromaty. Wylać na formę do pieczenia, w której jest przygotowane wcześniej ciasto i piec w temp. 180 stopni C przez 60 minut.
Piana:
4 białka
80 g cukru pudru
Białka ubić na sztywno z cukrem i wylać na sernik 10-15 minut przed końcem pieczenia. Piec aż do zarumienienia.
Zdjęcie zrobione już przy "końcówce" ciasta, bo zapomniałam wcześniej o schowanych w półce aromatach, których jednak użyłam. ;)

Ciekawy przepis, całość wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://sloiczeknutelli.blogspot.com/
wczoraj robiłam sernik z mamą ;d
OdpowiedzUsuńtwój wygląda pysznie !
palaania.blogspot.com
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńMusiał pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie aż mam ochotę wziąć sobie kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, jeszcze trochę jest. ;D
UsuńTrzeba by było spróbować to zrobić :D Fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńPyszności *o* aż chciałoby się zjeść chociażby zdjęcia haha
OdpowiedzUsuńrewelacyjny blog ;)
OdpowiedzUsuńsuper notki ;*
obserwuje ;))
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za sernikami ale to ptasie mleczko mnie przekonało więc chyba poproszę siostrę żeby mi taki sernik upiekła ;)
OdpowiedzUsuń