środa, 1 kwietnia 2015

2 sposoby na Mazurka

Już za kilka dni Wielkanoc, choć pokręcona pogoda na to nie wskazuje. Jednak wraz z końcem postu coraz bliżej nam do zmian związanymi ze świętami Wielkiej Nocy.Przygotowania zaczynają się już nawet dużo wcześniej, bo przecież trzeba ze wszystkim zdążyć. Nieodłącznym elementem są ciasta, a na ten okres czasu - szczególnie - mazurki, serniki i babki. Dziś przedstawiam dwa rodzaje tych pierwszych, a oba na kruchym cieście. Jeden - najbardziej znany - z masą kajmakową, a drugi biszkoptowy z czekoladą.

Mazurek kajmakowy
Ciasto kruche:
240 g mąki
120 g masła
80 g cukru (najlepiej pudru)
2-3 żółtka
Najlepiej, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zagnieść ciasto. Piec w piekarniku 10-20 minut w 180 stopniach C. Nie trzeba się przejmować jeśli wyszło twarde po wyjęciu z piekarnika - to normalne dla tego typu ciasta - na następny dzień zmięknie. Zostawić do wystygnięcia. Polecam kończyć następnego dnia. ;)

Wykończenie:
1 puszka masy kajmakowej
bakalie (do ozdoby)
Kajmak gotować w wodzie (puszka musi być zakryta w całości) przez 2-3 godziny. Wyjąć, otworzyć, poczekać aż masa trochę ostygnie i rozsmarować na cieście .


Mazurek z czekoladą
Składniki:
150 g mąki
120 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tabliczka czekolady (100g)
sok z cytryny [(niekoniecznie) do skropienia dla wilgotności]
Jajka ubić z cukrem, a potem delikatnie wymieszać z mąką z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika w 180 stopniach.
Kiedy wystygnie należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i rozsmarować po cieście. Ozdobić według uznania.
Wielkanocne Smaki - edycja V

6 komentarzy:

  1. Jestem okropna w kuchni, zawsze coś spalę, ale czekoladowego mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku nic nie pieczemy :)
    Szkoda, chociaż mniejsze pokusy na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mazurka u mnie w tym roku zabraknie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe pomysły. ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.