Jedno z najlepszych dań kuchni włoskiej, którego jedzenie zapoczątkowała biedota. Teraz popularne na całym świecie i przygotowywane na różne sposoby. Oryginalna włoska Pizza ma bardzo cienkie ciasto. Pizzę z okolic Neapolu piecze się w rozgrzanym piecu tylko przez 1-1,5 minuty, co za tym idzie - jest ciężkostrawna. Na to wpływ mają również dodatki - ale każdy ma możliwość dobrania ich według własnych upodobań. Cienka, chrupiąca, smaczna i aromatyczna oraz zdrowsza wersja tego dania.
Składniki (ciasto):
6 łyżek mąki pełnoziarnistej (60 g)
4 łyżki otrębów (40 g)
50 ml mleka lub wody (1/5 szklanki)
20 g drożdży
łyżeczka cukru
Rozpuścić cukier w mleku i dodać 2 łyżki mąki wraz z pokruszonymi drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podniosło trochę swoją objętość. Kiedy to się stanie, wymieszać pozostałą mąkę i otręby (które najlepiej wcześniej zmielić) z wyrośniętymi drożdżami. Wyrobić ciasto i znów odstawić do wyrośnięcia.
Farsz (a tutaj już według gustu; u mnie):
20 g ketchupu/koncentratu pomidorowego (lub pół na pół) + przyprawy
pomidor
1/2 papryki czerwonej
cebula
2 pieczarki
7 oliwek
2 plastry wędliny (w wersji wege pominąć)
70 g słonego sera (j.w.)
Rozwałkowane ciasto posmarować powstałym 'sosem'. Resztę składników pokroić w paski/talarki/kwadraciki/plastry - dowolnie. Rozrzucić po cieście, a na to zetrzeć lub pokruszyć ser. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut.
PS. Kto również obchodził 9 lutego Światowy Dzień Pizzy? :D
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńTen otrębowy spód brzmi fajnie, będę musiała kiedyś wypróbować.
OdpowiedzUsuńSzkoda że ta pizza jest taka... krzywa xD chociaż nie mam wątpliwości, że to nijak ma się do jej smaku.
Pozdrawiam :)
http://mordorcat-scrapbook.blogspot.com/
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńKocham pizzę- a na takim spodzie jeszcze nei jadłam :D
OdpowiedzUsuńJejciu aż mi ślinka cieknie :*
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi otrębami, wychodzi chrupiący brzeg?
OdpowiedzUsuńPysznie chrupiący. ;)
UsuńTo tez zależy od długości pieczenia.