wtorek, 24 lutego 2015

Pizza na otrębowym spodzie


Jedno z najlepszych dań kuchni włoskiej, którego jedzenie zapoczątkowała biedota. Teraz popularne na całym świecie i przygotowywane na różne sposoby. Oryginalna włoska Pizza ma bardzo cienkie ciasto. Pizzę z okolic Neapolu piecze się w rozgrzanym piecu tylko przez 1-1,5 minuty, co za tym idzie - jest ciężkostrawna. Na to wpływ mają również dodatki - ale każdy ma możliwość dobrania ich według własnych upodobań. Cienka, chrupiąca, smaczna i aromatyczna oraz zdrowsza wersja tego dania.

Składniki (ciasto):
6 łyżek mąki pełnoziarnistej (60 g)
4 łyżki otrębów (40 g)
50 ml mleka lub wody (1/5 szklanki)
20 g drożdży
łyżeczka cukru
Rozpuścić cukier w mleku i dodać 2 łyżki mąki wraz z pokruszonymi drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podniosło trochę swoją objętość. Kiedy to się stanie, wymieszać pozostałą mąkę i otręby (które najlepiej wcześniej zmielić) z wyrośniętymi drożdżami. Wyrobić ciasto i znów odstawić do wyrośnięcia.

Farsz (a tutaj już według gustu; u mnie):
20 g ketchupu/koncentratu pomidorowego (lub pół na pół) + przyprawy
pomidor
1/2 papryki czerwonej
cebula
2 pieczarki
7 oliwek
2 plastry wędliny (w wersji wege pominąć)
70 g słonego sera (j.w.)
Rozwałkowane ciasto posmarować powstałym 'sosem'. Resztę składników pokroić w paski/talarki/kwadraciki/plastry - dowolnie. Rozrzucić po cieście, a na to zetrzeć lub pokruszyć ser. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut.



PS. Kto również obchodził 9 lutego Światowy Dzień Pizzy? :D

8 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten otrębowy spód brzmi fajnie, będę musiała kiedyś wypróbować.
    Szkoda że ta pizza jest taka... krzywa xD chociaż nie mam wątpliwości, że to nijak ma się do jej smaku.
    Pozdrawiam :)
    http://mordorcat-scrapbook.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham pizzę- a na takim spodzie jeszcze nei jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejciu aż mi ślinka cieknie :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł z tymi otrębami, wychodzi chrupiący brzeg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie chrupiący. ;)
      To tez zależy od długości pieczenia.

      Usuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Ritter Sport Macadamia

Jakoś nie bardzo wiem jak zacząć tego posta, chociaż słowa same nasuwają się na klawiaturę. A co dokładnie? Boli mnie fakt wczorajszego (c...