sobota, 28 lutego 2015

Kasza ze śliwkami


Jedno  z najstarszych dań...Chyba każdy choć raz jej spróbował. Idealna na śniadanie czy obiad. Rozpływająca się w ustach i pachnąca cynamonem. Smakuje nie tylko na Wigilijnym stole, bo dobra również na co dzień.

Składniki:
200 g kaszy jaglanej (szklanka)
po szklance:
- mleka
- wody*
kilka(naście) suszonych/wędzonych śliwek
cynamon
miód/cukier (do smaku)

Kaszę ugotować w wodzie i mleku razem ze śliwkami (można je wrzucić mniej-więcej w połowie gotowania kaszy, żeby nie były pod koniec rozgotowane).
A teraz można zajadać. :3

*Wodę można zastąpić drugą szklanką mleka lub odwrotnie - według gustu. Tak samo można użyć mleka roślinnego.

6 komentarzy:

  1. Kasza za śliwkami to moje tradycyjne danie na Wigilie! :) I smakuje tylko wtedy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie zawsze jest dobra.
      W przeciwieństwie do Ciebie nie je się jej u mnie w domu na Wigilię, a (trochę) szkoda.

      Usuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Ritter Sport Macadamia

Jakoś nie bardzo wiem jak zacząć tego posta, chociaż słowa same nasuwają się na klawiaturę. A co dokładnie? Boli mnie fakt wczorajszego (c...