Kto lubi pieczarki? Przyznawać się! Co prawda jako grzyby są one ciężkostrawne, ale idealnie nadają się do różnych potraw. Są dobrym źródłem białka dla wegetarian. Można je nafaszerować dowolnie, ugotować zupę wegetariańską lub nie, zrobić sos...
Składniki:
250 g pieczarek
0,5 - 0,75 l wody
pietruszka
kawałek selera
2 - 3 łyżki oleju
cebula
2 ząbki czosnku
1 - 2 łyżeczki tahini
0,5 łyżeczki imbiru
papryka słodka
sól
pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę posiekać i razem zeszklić na oleju na małym ogniu.Dodać pieczarki i poddusić. Składniki dodać do gotującej się wody (lub bulionu) z pozostałymi (jednak tahini najlepiej dodać na końcu) i gotować do miękkości. Później wystarczy wszystko zblendować i zjeść. Gotowe. :3
Hihi, u mnie dziś też rządzi krem z pieczarek :) Z tahini? Wow, ciekawy dodatek- do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńwygląda super smacznie, chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuń✄ blog
wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńmemxriess.blogspot.com
Nigdy takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPokochałam pieczarki w to lato, więc przepis porywam <3 Na masełku *___* mmm...
OdpowiedzUsuń