piątek, 20 lutego 2015

Zupa-krem z pieczarek


Kto lubi pieczarki? Przyznawać się! Co prawda jako grzyby są one ciężkostrawne, ale idealnie nadają się do różnych potraw. Są dobrym źródłem białka dla wegetarian. Można je nafaszerować dowolnie, ugotować zupę wegetariańską lub nie, zrobić sos... 

Składniki:
250 g pieczarek
0,5 - 0,75 l wody
pietruszka
kawałek selera
2 - 3 łyżki oleju
cebula
2 ząbki czosnku
1 - 2 łyżeczki tahini
0,5 łyżeczki imbiru
papryka słodka
sól
pieprz

Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę posiekać i razem zeszklić na oleju na małym ogniu.Dodać pieczarki i poddusić. Składniki dodać do gotującej się wody (lub bulionu) z pozostałymi (jednak tahini najlepiej dodać na końcu) i gotować do miękkości. Później wystarczy wszystko zblendować i zjeść. Gotowe. :3



ZUPA KREM

6 komentarzy:

  1. Hihi, u mnie dziś też rządzi krem z pieczarek :) Z tahini? Wow, ciekawy dodatek- do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super smacznie, chętnie bym zjadła!
    ✄ blog

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda apetycznie
    memxriess.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pokochałam pieczarki w to lato, więc przepis porywam <3 Na masełku *___* mmm...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Ritter Sport Macadamia

Jakoś nie bardzo wiem jak zacząć tego posta, chociaż słowa same nasuwają się na klawiaturę. A co dokładnie? Boli mnie fakt wczorajszego (c...