niedziela, 25 stycznia 2015

Tarta porowa z surimi


Jak ja jej dawno nie jadłam... ale wciąż pamiętam ten smak. Pory uwielbiam,a szczególnie sałatkę z nich, a surimi kupiłam w jakimś markecie dla spróbowania. Szczerze mówiąc - same słabo smakują, ale w tym połączeniu są rzeczywiście smaczne. W sumie to może znowu zrobię tę tartę. :D

Ciasto:
3/4 szklanki mąki (ok. 112 g) + ok. 10 - 20 g do podsypywania
1/3 margaryny (ok. 83 g)
jajko
łyżeczka ziół prowansalskich

Zarobić ciasto z podanych składników (jak na kruche) i podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, a potem również z nadzieniem piec jeszcze przez ok. 20 minut w tej samej temperaturze.

Nadzienie:
3 pory
10 paluszków surimi
2 łyżki oleju
50 ml śmietany 18% + łyżka mąki (10 g)

Pokrojone i sparzone pory poddusić na łyżce oleju, a potem wraz ze śmietaną zmieszaną z mąką, zagęścić. Paluszki surimi (inaczej krabowe) podsmażyć na małym ogniu na oleju na patelni z obu stron. Pory wymieszać z przyprawami i wyłożyć na ciasto, a na wierzch ułożyć paluszki.



Tarta słodka czy wytrawna?

10 komentarzy:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! Chyba polecę ten przepis mamie, bo już mi ślinka cieknie i mam ogromną ochotę spróbować tego przysmaku :).

    http://emiemaila.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu macie? Spróbuj sama! Zrób dla niej. :3 Ja tam zaczęłam pomagać rodzicielce w kuchni jakieś 10 lat temu, a niestety prawie 17-ka na karku.

      Usuń
  4. Pysznie wygląda :)


    kasia-kate1.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie, chętnie wypróbuję przepis, tym bardziej z tego względu, że uwielbiam pora. ;)

    Pozdrawiam, http://shslove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. O jezu ale mi smaka narobiłaś !!! :D

    www.my-passion-foto.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, musi być mega smaczne! Uwielbiam blogi kulinarne, gdzie można znaleźć fajne i niedrogie przepisy, będę zaglądać tutaj częściej :)
    Pozdrawiam i zapraszam na: http://bladezlo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham paluszki surimi, choc wiem ze nie sa zdrowe :D A taka tarte bym pojadla ^^ tylko jeszcze nigdy mi nie wyszla xDD

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Ritter Sport Macadamia

Jakoś nie bardzo wiem jak zacząć tego posta, chociaż słowa same nasuwają się na klawiaturę. A co dokładnie? Boli mnie fakt wczorajszego (c...