piątek, 28 listopada 2014

Czekolada na gorąco


Na zimno lub na gorąco. W zimie, kiedy mróz i śnieg za oknem albo w lecie, kiedy za na zewnątrz leje i jest tylko kilka(naście) stopni. Rozpuszczona w kąpieli wodnej jako polewa, dodatkiem do chrupiących gofrów czy puszystych Pancakes czy rozpływająca się w ustach dzięki jej kostkom, choć jeszcze pozostaje w postaci posypki. Mleczna, deserowa, gorzka... Bo czekolada jest pyszna. A o tej właśnie porze roku - na gorąco najlepsza!

Składniki (jedna porcja):
szklanka mleka
1 mini tabliczka czekolady (3 małe kostki)
1 czubata łyżeczka kakao
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
Do połowy szklanki/kubka mleka (drugą zagotować) wsypać kakao z cynamonem i wymieszać. Wlać to do gotującego się mleka i zamieszać. Potem dodać posiekaną lub połamaną czekoladę i rozpuszczać razem na małym ogniu. Na końcu dodać czekoladę.*


*Proponuję dodać miód, kiedy napój już nie będzie tak bardzo gorący, bo inaczej ten dodatek traci swoje właściwości (w temperaturze powyżej 60 stopni).

Korzenne przysmakiRozgrzej się na jesień

11 komentarzy:

  1. O mniam ! *.*
    http://lovett-lov.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam same pyszności tutaj u Cb :)
    Może znasz jakiś przepis na domowy kebab ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi strasznie apetycznie, można sobie pokombinować również z białą czekoladą! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pyszności zafunduje sobie jak dojdę do celu jakim jest prawie idealna figura :D
    Ale nic nie sto na przeszkodzie, żeby poczęstować taką młodszego brata :D

    OdpowiedzUsuń
  7. skorzystam na pewno, ale zamiast miodku dorzucę czekolady więcej :3 już mi ślinka cieknie na samą myśli. Ale zostawię ten przepis na dzień, kiedy mój chłopak wróci do Polski. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dzięki! też dzisiaj miałam smaka na to ! :) naprawdę mega pomysł i o wiele zdrowszy niż te super ciacha z mikrofali :) nienawidzę tego totalnie psuje to w ogole światopogląd na ciastka

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.