czwartek, 16 lutego 2017

Gofry z kurczakiem, dżemem z rokitnika i jarmużem


Bardzo lubię gofry. Do tej pory próbowałam ich jedynie w słodkiej wersji na różne sposoby - czekolada, owoce i bita śmietana czy dżem. A gdyby obalić znane stereotypy i zamiast słodyczy zjeść gofry w słonej propozycji? Albo jeszcze lepiej, mianowicie słodko-słonej! Pierwsze takie moje podejście skończyło się zaskakująco smacznie. Zatem przedstawiam Wam propozycję na pożywne i zdrowe śniadanie, które równie dobrze można przygotować poprzedniego wieczora (szczególnie, kiedy poranki nie sprzyjają brakowi pośpiechu).

Składniki:
pierś z kurczaka
dżem z rokitnika 
przyprawy (u mnie: sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie)
150 g mąki
30 g mąki owsianej
2 jajka
1 łyżka oleju
1/2-3/4 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Z piersi kurczaka odkrój wszystkie chrząstki i usuń niepotrzebne kości. Następnie podziel ją na kilka większych części, które przyprawisz. Do miksera wsyp mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, jajka, a na końcu wlej do wszystkiego wodę i zmieszaj składniki razem. Jeśli masa będzie za rzadka lub za gęsta dolej wody lub dosyp mąki. Gofrownicę nagrzej po czym wlewaj do niej ciasto rozprowadzając po urządzeniu i upiecz. Po zrobieniu wszystkich gofrów usmaż kurczaka na nagrzanej patelni. 
Gofra posmaruj z jednej strony dżemem, połóż na niego kurczaka, którego znów obłóż jarmużem i przykryj drugim gofrem. Tak przygotowana kanapka świetnie nadaje się na sycące pierwsze (bądź drugie) śniadanie.


12 komentarzy:

  1. błagam Cie, powiedz mi że przez to zielone jest to mega dietetyczne i jak będę mieć 2882 w tym roku podejście do diety, to jest danie które będzie dobrym śniadaniem *o*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bez wątpienia będzie dobrym śniadaniem, ale aż takie mega dietetyczne nie jest. Bardzo kaloryczne również nie. ;p

      Usuń
  2. ooo, jakie ciekawe połączenie smaków :)

    PS. Dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj,zjadłabym ja takie gofry:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, gofrów w takiej wytrawnej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio coś nie mogłem wejść na tego bloga :)
    Faktycznie, że tylko ludzie podawają gofry na słodko. Twoja wersja gofrów jest wyśmienita :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowe śniadanie to jest to, co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny sposób na zastąpienie tradycyjnego pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Najbardziej lubię gofry z bitą śmietaną, ale ciekawy przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dżem do mięska? :D A to ciekawe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dosyć nietypowe połączenie, ale może smakuje nieźle ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie gofry to można nawet potraktować jak kanapkę. I z pewnością są sytę. Może jutro wyjmę swojego dezala i zrobię te gofry, bo przyznam, że przepis mi zaimponował. Ja dodałabym jeszcze szpinaku lub rukoli do środka.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.