czwartek, 10 marca 2016

Mazurek dżemem malinowym przełożony z orzechami włoskimi


Pozbywania się starych przepisów (w ciągu czego dochodzą nowe), ciąg dalszy. Znów pisze o Mazurku. O cieście, które może być zarówno biszkoptowe, (pół)kruche, marcepanowe czy makaronikowe. Wskazana jest tutaj inwencja twórcza, ujawniająca się głownie w ozdabianiu. Przecież mówi się, że jemy oczami, prawda?

Składniki:
270 g mąki
135 g masła
90 g cukru pudru
2-3 żółtka

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Wrzucić do tego masło (wcześniej wyjęte z lodówki), razem posiekać. Na końcu zrobić dołek i wbić zółtka. Ciasto wyrobić, a następnie włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i wyłożyć nim dwie formy do pieczenia.
Piec w temperaturze 180-200 stopni C przez ok. 20 minut. 

Dodatki:
dżem malinowy
orzechy włoskie
cukier puder
woda

Na jedno z wystygniętych już ciast rozsmarować dżem malinowy, po czym położyć na nie drugie ciasto. Powinny się przykleić, ale można lekko przycisnąć. Następnie 2-3 łyżki wody w rondelku podgrzać i zmieszać z cukrem - zrobi się lukier. Ciepłym posmarować od dołu orzechy i przycisnąć do powierzchni placka. Tak postępować z każdym.

10 komentarzy:

  1. Ciasto ozdobione na medal. Lubię, gdy ktoś wkłada serce także w wygląd wizualny wypieków. Bardzo smakuje mi wyczuwalny dżem malinowy w ciastach. Poproszę taką śliczną kosteczkę na wynos :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że komuś się podoba. :D
      Kiedy znów zrobię, możesz się spodziewać.

      Usuń
  2. Zdecydowanie za mało zdjęć tego ciasta nam pokazałaś :D Jeszcze nie zdążyłyśmy najeść się oczami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mazurek - taki prosty, a taki smaczny :) U mnie zawsze z różaną marmoladą, ozdobiony płatkami migdałowymi i rodzynkami. Ale w tym roku mam ochotę zaszaleć i zbieram inspiracje ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że również i u mnie się zainspirujesz. ;)
      Daj znać, jaki zrobisz.

      Usuń
  4. Hah. :D Dodatek włoskich jest tu po prostu idealny! :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Ritter Sport Macadamia

Jakoś nie bardzo wiem jak zacząć tego posta, chociaż słowa same nasuwają się na klawiaturę. A co dokładnie? Boli mnie fakt wczorajszego (c...