środa, 27 stycznia 2016

Przekładaniec z masą kokosową


Kolejne ciasto z kremem. Może i dawno je robiłam, prawda. Ale choć nie przepadam za kremami to ciasto wyjątkowo mi smakowało. Prawdopodobnie dlatego, że (znów) nie korzystałam z żadnych przepisów, podpowiedzi, a pomyślałam nad nim sama. Tym lepiej, bo użyłam składników, które lubię.

Sposób I:
Ciasto I:
50 g orzechów
5 jajek
50 g mąki
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubić z cukrem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Potem dodać do nich ubite na puszystą pianę białka. Wylać na formę do pieczenia i piec 30-45 minut w 180 stopniach C.
Po wystygnięciu, blat będzie podstawą całości.

Ciasto II:
3-4 jajka
150 g mąki
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
kisiel czerwony/barwnik
3 łyżki maku

Ciasto wykonać jak poprzednio, ale tym razem podzielić na 3 części, dodając do każdej kakao, mak czy kisiel . Wylewać jedną na drugą na formę do pieczenia i upiec jak poprzednio. 
To będzie środek.
Sposób II:
150 g mąki
150 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g orzechów
2 łyżeczki kakao
czerwony kisiel/barwnik
3 łyżki maki

Sposób wykonania się nie zmienił, tylko tym razem całość należy podzielić na 3 części.

Masa jabłkowa:
1 kg słodkich jabłek
1 łyżeczka masła
cynamon

Jabłka umyć i obrać ze skórki, a później zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku, po czym wrzucić wcześniej przygotowane owoce. Udusić. z dodatkiem cynamonu, mieszając .
Masa kokosowa:
500 ml mleka
50 g wiórek kokosowych
30 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
1 żółtko
150 g masła

Do 3/4 szklanki mleka dodać wiórki kokosowe, mąkę, żółtko i wymieszać. Resztę mleka zagotować. Kiedy już się zagotuje, wlać rozrobione z mąką mleko i pogotować przez chwilę na niewielkim ogniu. Kiedy masa wystygnie, należy ją zmiksować z miękkim masłem.

Przełożenie? Ciasto ! - Masa jabłkowa - Ciasto II - Masa kokosowa - galaretka lub kakao

15 komentarzy:

  1. Mniam, górę zdjąć i pół blachy masz z głowy ze mną. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaprosiłabym, gdyby jeszcze był. ;P
      Nie lubisz galaretki, nie jadasz?

      Usuń
    2. Nie jadam, nie lubię. :)

      Usuń
  2. W pochmurny dzień kawałek takiego ciasta potrafi zrobić cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masa kokosowa? To z miłą chęcią zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bez przepisu nic bym nie zrobiła. W pieczeniu jestem kiepska i zawsze w stu procentach opieram się właśnie na przepisie. ciasto wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Uwielbiam piec ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacho wygląda świetnie. :D Takie zaskakujące można rzec. :DDD Kokosa akurat nie lubię, ale cała reszta przekładańca - miód malina! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie warstwowe ciasta to jest to! :D Kokos, jabłka i jeszcze galaretka do góry <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak jest kokos to musi być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm masz racje ze jest tu wszystko to co niedziwiadki lubia najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. aj... jak ty znajdujesz czas na robienie takich pyszności, aż mi w brzuchu zabulgotało :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.