czwartek, 21 stycznia 2016

Pierwsze Pancakes na słono (na rozpoczęcie akcji)


Od dłuższego czasu miałam ochotę na pyszne, puszyste i mięciutkie naleśniko-placuszki, które Amerykanie nazywają ,,Pancakes". Dodatkowo zbliża się Wielki Post, a przed nim polski Tłusty Czwartek, kiedy to  naszym kraju wiele ludzi zajada się pączkami czy faworkami, często aż do obrzydzenia. M.in. we Francji czy Anglii (bo w wielu zakątkach świata) obchodzi się Shrove Tuesday zwany też Fat Tuesday czy Pancake Day przed Środą Popielcową. Sama nazwa już mówi o naleśnikach. Dlaczego by ich nie spróbować na nowy sposób? Na słodko, na słono - nieważne. Po prostu zróbmy je wtedy dla przyjemności. Dlatego też zapraszam do udziału w mojej pierwszej akcji.

Składniki:
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml mleka
jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
1/3 łyżeczki soli
po 1/4 łyżeczki:
- papryki słodkiej
- pieprzu ziołowego
- oregano

Dodatki:
hummus
szpinak
jajko
wędlina

Wszystkie składniki (zarówno suche jak i mokre) wymieszać mikserem lub blenderem stojącym. Ciasto powinno być w miarę gęste. Jeśli jest za rzadkie, dodać mąki, a jeśli za płynne, wody lub mleka. Na rozgrzaną patelnię nakładać ciasto łyżką, by "placuszek" wyszedł okrągły. Kiedy pojawią się bąbelki, przewrócić na drugą stronę i dalej smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej powierzchni. Z każdym robić tak samo, a potem wyłożyć na talerzyk. Poukładać jedno na drugim, a na każde (można) nałożyć np. serek, masło orzechowe, hummus czy jakiś krem. Podawać (najlepiej) polane roztopionym masłem, choć można tez ułożyć na wierzchu jego kosteczkę. ;)



A jaki jest Twój pomysł na zrobienie Pancakes? A może wolisz francuskie lub tradycyjne naleśniki? Nieważne, spróbuj swoich sił i weź udział w akcji. ;) A jeśli wolisz słodką wersję, to zajrzyj tutaj.
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.

  Pancake Day


Pancake Day

15 komentarzy:

  1. Chętnie bym spróbował, bo jeszcze na wersję słoną się nie pokusiłem, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie wiem, czy przekonam się do pankejksów na słono. Kurczę… może chociaż kiedyś na obiad…
    W każdym razie - ze szpinakiem i hummusem to pewnie by mi zasmakowały i potem będę się wkurzać, że tak długo z tym czekałam. :DDD

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś pancakesy ale na słodko, całkiem fajnie wyszły, może wypróbuję i taką słoną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. myślałam, już że to dziś tłusty czwartek :P ja za pączkami szczególnie nie przepadam, może w tym roku jednak upiekę :)
    a takie pancakesy zjadłabym bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I taką wersję byśmy chętnie spróbowały choć pewnie nasza miłość do tych na słodko zostałaby nie naruszona :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoja wariacja wygląda przepysznie, połączenie szpinaku z jajkiem rządzi <3
    Ja Tłustego Czwartku nie obchodzę, bo ani za pączkami nie przepadam, ani słodyczy na co dzień sobie nie odmawiam :D Fat Thursday every day :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sensu odmawiać sobie przyjemności. :3
      I też go nie obchodzę, ale Pancakes przed Środą Popielcową zjem z chęcią.

      Usuń
  7. Nigdy nie myślałam, że można przyrządzić pancakes w takim wydaniu! Muszę koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, po prostu bym je zjadła :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysłowe. Co to jest, przykryte szpinakiem? Białko jajka? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wolę słodkie pancakes, z owocami czy orzechami, ale ostatnio robiłam warzywne i też były pyszne :D
    Twoje wyglądają bardzo smacznie, chętnie bym takie teraz zjadła :)
    A w Twojej akcji pewnie wezmę udział :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają genialnie! Kocham placuszki, a smaki wytrawne to jest to co najbardziej lubię :) Te słodkie niestety mi tak nie smakują... Więc Twoje placki bym zarąbała bez skrupułów :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.