środa, 4 października 2017

Bagietki nadziane klopsikami w sosie


Dziś mam dla Was dla odmiany przepis. W końcu blog  założyłam w tym celu, aby dzielić się przepisami. Z ochoty namięso mielone i przygotowanie czegoś niebanalnego na jesienny, szybki obiad powstały nadziewane bagietki. Pieczywo to niezastąpienie kojarzone jest z Francją, ale można je jeść nie tylko na początek dnia i jako bułki. Zamieniłam je w... łodzie (bo są raczej za duże na nazwanie ich łódeczkami)!

Skłądniki:
1,5-2 bagietki
500 g mięsa mielonego
1 cebula
pół pora
3 ząbki czosnku
1/2 kuli mozzarelli
przyprawy

Cebule obrać i posiekać na drobną kostkę, a pora po umyciu przekroić wzdłuż połowy - pokroić. Czosnek obrać ze skórki oraz przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa wrzucić do miski z mięsem, z którym je następnie dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami (ja użyłam kminku, curry, papryki słodkiej, soli i pieprzu). Z masy uformować małe pulpeciki (najlepiej mokrymi rękami - łatwiej je wtedy przygotować), wrzucić do wrzącej wody i gotować przez ok. 10 minut. W bułkach wykroić od góry nożem środek, wyjąć go, a gotowe kulki ułożyć w tak przygotowane miejsce. Mozzarellę pokroić albo zetrzeć na tarce (w zalezności od preferencji) na nadzienie (najlepiej po ,,kąpieli" w sosie).

Sos:
sos jasny uniwersalny Łowicz
przecier pomidorowy
natka pietruszki
sól
pieprz
majeranek

Sos jasny Łowicz wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami w miseczce. Polać nim pulpeciki. Tak przygotowane bagietki włożyć na 5 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez pięć minut. Dla dekoracji posypać natką pietruszki. Najsmaczniejsze są na ciepło.




14 komentarzy:

  1. Rzeczywiście nadziane... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie fajne! mój Luby by oszalał z radości :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mój mąż też by je pewnie pożarł! :) nigdy nie wpadłabym na taki pomysł :)

    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam muszą być lepsze niż klasyczna zapiekanka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja! wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam tak kilka razy z różnymi wege kotletami - super połączenie :) Narobiłaś mi ochoty na bagietkę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności! Trzeba koniecznie sprawdzić u siebie w kuchni i przyrządzić

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.