sobota, 25 lutego 2017

Czekoladowo-śmietankowy tort Lusette


Ostatnie miesiące wraz z najbliższymi były, są i będą niełatwe... Stres ponad poprzeczkę lubi dokuczać (nie)bardziej niż inny ludzie. A co jest najlepsze na takie chwile? Melisa powiecie, choć sposobów jest sporo. Ja stawiam na czekoladę w różnych postaciach (nikt chyba nie zaprzeczy czytając tego bloga). W takim razie przedstawiam Wam tort z wafelkami Lusette!

Biszkopt:
4 jaja
120 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Jajka ubij w misce z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej, dosyp do niej proszek do pieczenia, a potem kakao. Następnie wszystkie składniki razem wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec przez 30-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Płat:
3 białka jaj
1 żółtko
30 g cukru
30 g mąki pszennej
2 wafelki Lusette
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtko utrzyj z cukrem. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Produkty sypkie wymieszaj z pierwszą masą, po czym powoli mieszaj z dodawanymi łyżką białkami. Wafelki po wyjęciu z opakowania rozdziel umieszczając nadzienie i wafle w osobnych miseczkach. Połącz ze sobą wszystkie składniki i przelej do natłuszczonej wcześniej tortownicy. Upiecz tak powstałe ciasto sprawdzając suchym patyczkiem jego gotowość.

Masa śmietankowa:
500 ml śmietany 30%
250 g serka Mascarpone
nadzienie śmietankowe z wafelków Lusette

Śmietanę przelej z pudełek do miski i ubij na sztywno. Następnie dokładaj do tak powstałego kremu serek Mascarpone łyżką razem ze śmietankowym nadzieniem z wafelków Lusette. Miksuj wszystko razem do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Mniejszą połowę masy wyłóż na wystudzony biszkopt czekoladowy (wcześniej podziel go na dwie części), ułóż na nim płat i rozsmaruj kolejną białą część. Przykryj czekoladowym ciastem, a potem rozsmaruj końcówkę kremu. Polej czekoladą i ozdób wafelkami.









8 komentarzy:

  1. Jej! Bardzo lubię te wafelki, także jestem zachwycona tym tortem. Czekolada niewątpliwie poprawia nastrój, przynajmniej u mnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że pokazałaś tylko jedną fotkę tego cudnego tortu :D Musi być przepyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo, bardzo,bardzo kuszący tyn torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super torcik :) Z chęcią bym sobie taki tort zrobił :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie. :-) Chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Ritter Sport Macadamia

Jakoś nie bardzo wiem jak zacząć tego posta, chociaż słowa same nasuwają się na klawiaturę. A co dokładnie? Boli mnie fakt wczorajszego (c...