niedziela, 22 maja 2016

Jabłkowo-orzechowy


Zapachniało jesienią, ale nikt tego nie powiedział. Przecież trzeba było wykorzystać resztę jabłek jakie zostały, ustępując tym samym miejsce na nowe, świeższe owoce. Miało powstać ciasto również z orzechami. Nic więcej mówić (ani pisać) nie muszę.

Ciasto I:
200 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
120 g margaryny
2 żółtka
Mąkę przesiej i połącz z cukrem. Wrzuć na nią margarynę i posiekaj drobno nożem. Na środku zrób dołek, gdzie wbijesz żółtka. Następnie wyrabiaj ciasto do dokładnego połączenia składników. Powinno być gładkie. Schłódź przez kilkanaście minut w lodówce (choć bez tego też się obędzie) i wyłóż na formę do pieczenia.

Ciasto II:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
50 g orzechów włoskich
Orzechy włoskie wybierz ze skorupek i zmiel. Jajka ubij z cukrem na gładką masę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.  

Przełożenie:
50 g orzechów krojonych
100 g powideł śliwkowych
100 g dżemu malinowego
1 kg jabłek
cynamon
Orzechy posiekaj na dowolną wielkość i rozsyp na cieście, na którym wcześniej rozsmaruj powidła i dżem. Umyte i obrane ze skórki jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z cynamonem. Wyłóż na poprzednio położone składniki. Wszystko zalej ciastem drugim i upiecz.



14 komentarzy:

  1. Jak on świetnie wygląda ! Pychota ! :) :3 Pozdrawiamy http://agssymi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. taki kawałeczek przydałby sie do herbatki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka nie jest moim ulubionym ciastem, ale kawałek Twojej chętnie bym zjadła, tym bardziej, że zawiera orzechy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście czuć już, że jabłka są stare i też wczoraj piekłam z nich małe co nieco, pewno jedne z ostatnich przed jesienią...

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, ja już czekam na nowe jabłuszka. Strasznie zazdroszczę domowego wypieku - mi się zepsuł piekarnik i bardzo ubolewam, że takich pyszności robić nie mogę :( Orzechy i jabłka to połączenie idealne! Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy orzechy włoskie i z jabłkami muszą smakować świetnie :) Połączenie warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smacznie wygląda to ciacho! ;D Uwielbiam orzechy w każdej postaci, a jako dodatek do ciast są super. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie ciasta :) Ja również piekę własne ciasta, bo są najlepsze w smaku :) Ja najbardziej lubię biszkopt z jabłkami i kruszonką - to moje ulubione ciasto. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma lepszej szarlotki od takiej z dużą ilością wilgotnej jabłkowej warstwy, cynamonu i koniecznie (!) orzechów. Tak więc super.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.