niedziela, 24 kwietnia 2016

Sernik z makiem pod kruszonką


Kolejne ciasto lekko zmodyfikowane przeze mnie, które pochodzi z jednej z książek siostry Anastazji. Pierwszy raz zrobiłam je na Boże Narodzenie kilka lat temu i od tamtej pory pojawia się co jakiś czas w domu. Co tu dużo pisać... ser z prawie niewidoczną a'la pianką z makiem pod kruszonką.

Ciasto:
300 g mąki
180 g margaryny
30 g cukru pudru
jajko + żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, z których jedna będzie większa. Tą drugą zamrozić.

Ser:
1 kg sera
100 g masła
150 g cukru
7 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
aromat

Masło utrzeć z cukrem i wbijać kolejno po jednym żółtku nadal ucierając. Następnie dodawać po łyżce twarogu (zmielonego trzykrotnie lub sera w pudełka, ale w tym drugim przypadku koniecznie wsypać mąkę). Na końcu ubić pianę w białek na sztywno i wymieszać z masą serowa i aromatem.

Piana z białek:
4 białka
100 g cukru pudru
80 g maku

Białka ubić wraz z cukrem na sztywno. Później do piany dodać mak i zamieszać, a następnie rozłożyć na masie serowej. Na całość zetrzeć ciasto z zamrażalki. Piec w 180 stopniach C przez ok. godzinę.


17 komentarzy:

  1. Nigdy nie łączyłam maku z sernikiem, ale to moze byc pyszne polaczenie :)
    B ja jak kazda polka serniki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię maku ale sernik wyglada apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mak jest bardzo zdrowy!
      Choć przyznam intrygujące jest to połączenie sernika z makiem!

      Usuń
  3. Sernik + mak + kruszonka? Skąd Ty znasz moje upodobania smakowe jeśli chodzi o najlepsze połączenia, jakie mogą istnieć. Coś czuję, że jak bym się do tego ciasta dorwała to bym nie mogła przestać jeść. Pychota! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno pyszne, tylko margarynę zamieniłabym na masło :) Bardzo lubię serniki i makowce, więc takie połączenie jak najbardziej mi odpowiada ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maku niestety nie lubię, ale za to wilgotny sernik, owszem!
    >foxydiet<

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny jest :) Uwielbiamy kruche serniki :) Pozdrawiamy http://agssymi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny sernik, ta pianka musi pysznie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Raz w życiu zrobiłyśmy sernik z makiem i na pewno nie ostatni bo był przepyszny! Twojego pożarłybyśmy bez zastanowienia :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłbym teraz taki sernik, o tak ^^ Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham absolutnie sernik, ten wygląda bajecznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Za sernikami nie przepadam, ale z makiem bym spróbowała. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspominałam już, że kocham serniki w każdej postaci? Ta postać jest boska!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja również korzystam z książki autorstwa siostry Anastazji. Z jej książki zrobiłem jedynie babkę na oleju z dodatkiem kakao, którą często robię, nawet keks robię z dodatkiem oleju rzepakowego (idealny zamiennik masła, czy też margaryny), ale ciasto bardzo pysznie wyglądam. Chętnie skuszę się na zrobienie tego ciasta. Wadą w tych przepisach jest jedynie duża ilość cukru, ale zawsze można zmniejszyć jego ilość w cieście :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dlatego własnie zmniejszam co niektóre proporcje. :D

      Usuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.