niedziela, 28 lutego 2016

Podwójnie przekładany mazurek


Ciasto to zrobiłam kiedyś na święta. Znów z własnego pomysłu, choć może niczym szczególnym się nie wyróżnia. Wyszedł za pierwszym razem, a był naprawdę dobry. Kakao, orzechy, mak i krem. Skusisz się?

I Ciasto:
3 jajka
70 g cukru
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek maku

Jajka ubić z cukrem do płynnej, aczkolwiek gęstej i z lekka żółtej masy. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami i wylać na formę do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut.

II ciasto:
3 jajka
70 g cukru
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Ciasto wykonać jak to pierwsze, ale dodając kakao.

III ciasto:
3 jajka
70 g cukru
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mielonych orzechów

Instrukcja jak poprzednio.

Krem:
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy bądź waniliowy
2 łyżki cukru
200 g masła
3 łyżki wiórek kokosowych

Z mleka odlać 0,5 szklanki i wymieszać w niej dokładnie budyń z cukrem. Wlać (dorzucając wiórki) do gotującej się reszty mleka i nadal gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Pozostawić do wystygnięcia. Masło rozetrzeć mikserem, aby zrobiło się puszyste. Ucierać powoli dodając po łyżce masę aż ta zrobi się gładka, bez żadnych grudek. Przełożyć ciasto.

12 komentarzy:

  1. Takie pyszności, a ja akurat nie jem słodyczy! :<
    /foxydiet.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ciacho i chętnie wypróbuje, tylko proszę podać wymiary formy :-D
    pozdrawiam
    ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz, ale proszę: 35 cm x 25 cm. ;)

      Usuń
  3. Ładnie to tak ludzi kusić w popołudniowy poniedziałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. The post is fantastic! I love it so much:)
    Have a nice day!

    www.theprintedsea.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowity mazurek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najbardziej nas kusi warstwa z makiem ale pewnie całość smakuje najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tez próbować jeść oddzielając poszczególne warstwy. ;)

      Usuń
  7. Nie znałam do tej pory mazurka, który nie ma w sobie kruchego spodu:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.