niedziela, 14 lutego 2016

Kostki jogurtowo-makowe


Jakie jest najlepsze ciasto? To zależy od tego, co kto lubi. Tym razem przedstawiam coś z makiem na styl jogurtowego, ale płaskiego jak Brownie. Pokręcone? Być może, ale przynajmniej prościutkie i smaczne.
Składniki:
250 g mąki
120 g cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g roztopionej margaryny
400 g jogurtu naturalnego
50 g maku

Margarynę ucierać mikserem, dodając jedną żółtko po drugim, a następnie cukier. Gdy masa będzie jednolita, należy ją wymieszać z pozostałymi składnikami, na końcu delikatnie mieszając z ubitą pianą z białek.
Piec w 180 stopniach C do zarumienienia ciasta.

12 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, smakowite
    Zapraszam do mnie w odwecie na moje początki kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od środka wyglądają jak sernik z orzechową masą. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię ! jak dużą masz foremkę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę podesłać przepis narzeczonemu. Niech mi takie zrobi, a co!

    OdpowiedzUsuń
  5. zapowiada się ciekawie :) Smaki idealne, takie no właśnie.. jogurtowe brownie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste, pomysłowe i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne, lubię jogurt i mak, a to połączenie wydaje mi się niesamowicie ciekawe. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. taki prosty i smaczny! Przepis dodaje do zakładek, co z tego, że mam je miliony, sukcesywnie je próbuję i na to też przyjdzie pora! Ależ kusisz kochana *___* Przyniosę kakao i poczekaj na mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. A właśnie się z siostrą zastanawiałyśmy, co upichcić tym razem. Ostatnio się bawimy w piekarzy... Ratujesz moją mało pomysłową głowę. Co prawda, maku nie mam, ale to wygląda tak smakowicie, że dziś pojawi się na moim stole na pewno. Heh.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kostki wyglądają na fajne zbite :D Zasmakowałybyśmy w nich :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.