wtorek, 9 lutego 2016

Ciasto na pizzę z mąką żytnią


Ciasto na pizzę nie zawsze wychodzi tak jakby się tego chciało, a nie wszyscy lubią tej samej grubości. Dla mnie najlepsze jest cienkie. A żeby takie zrobić, najlepiej podrzucać wyrośnięte do góry ręką, aby się rozciągnęło. I oto cała, a zarazem prosta odpowiedź na pytanie ,,Jak zrobić cienkie ciasto na pizzę?". A co roku 9 lutego jest obchodzony światowy dzień pizzy.

Składniki:
150 g mąki pszennej + 50 g mąki żytniej
20 g drożdży (świeżych)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju/oliwy
szczypta soli
ciepła woda (nie gorąca)

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy to zrobią, wlać do garnka z mąką, dodać olej oraz szczyptę soli i wyrobić ciasto. Znów zostawić do wyrośnięcia. Tym razem na kilkadziesiąt minut, a nawet do godziny. W ciepłym miejscu, oczywiście. Gdy już podwoi swoją objętość, wyrobić - najlepiej rozciągnąć ręka - ale uwaga na zrobienie dziur. ;)
Wyłożyć ulubionymi dodatkami i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarnika przez 10-15 minut.

10 komentarzy:

  1. Pizza ... moje ulubione danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiałam jak moja ciocia, czy babcia, czy mama robiły domowe pizze. :D Głównie dlatego, że dla mnie były bez sera, którego nie lubię. :DDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pizza bez sera? :O Czegoś tak absurdalnego jeszcze nie widziałam. Chociaż gdyby ja dobrze skomponować, na pewno stałaby się smaczna. To z czym jadłaś?

      Usuń
  3. Uwielbiam domowej roboty pizze

    OdpowiedzUsuń
  4. Pokazałam mojej siostrze zdjęcie tej pizzy... Obie zrobiłyśmy się głodne. Myślę, że będę musiała niedługo wykorzystać ten przepis. Dawno nie robiłam takiej smakowitości. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, serio? :D To zdjęcie akurat zrobiłam telefonem z 5 Mpx, bo nie miałam przy sobie aparatu i ie uważam, aby było jakieś dobre. Przyślijcie mi kawałek.

      Usuń
  5. Muszę w końcu zrobić pizzę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domową pizze, też czasem zdarza mi się zrobić. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam domową z góra 5 razy w życiu i inaczej smakuje :) Nie przepadam za pizzą, ale Twoją bym szamała <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowa najlepsza. Jednak ja robię zawsze na mące pszennej, bo na żytniej zbytnio mi nie smakuje. Skład na ciasto mamy podobny, jednak ja nie dodaję cukru, a zamiast wody dolewam napoju roślinnego lub mleka. :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.