niedziela, 17 stycznia 2016

Jabłkowa tarta z ciasteczkami


Jeszcze na poczatku tego roku dodałam przepis na Tartę serową na piernikowym spodzie. Dzisiaj znów będzie tarta. Tym razem ta, której nie robiłam już długo, ale myślałam ostatnio by jakąś powtórzyć. Jabłko sa dostępne niemal cały rok, a przecież nie mogą się zmarnować.

Ciasto:
75 g mąki pszennej
40 g mąki pełnoziarnistej + 2 łyżki do podsypania
80 g margaryny
jajko
2 łyżeczki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce. Po wyjęciu po nakłuwać widelcem i podpiec przez ok. 10 minut.

Nadzienie:
ok. 5 dużych jabłek
łyżeczka cynamonu
sok z cytryny

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcedzić na durszlaku, skrapiając wcześniej sokiem z cytryny. Na końcu wymieszać z cynamonem.
Wyłożyć je na podpieczone ciasto i piec dalej w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.

11 komentarzy:

  1. omniom mniom uwielbiam tarty, dawno nie robiłam żadnej na słodko :) a jabłkową to zawsze z budyniem robię :) a tak się ładnie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowa. A szarlotki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkie desery jabłczane, a Twoja tarta wygląda baaaardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłka w takich ciachach sprawdzają się genialnie :D Oj zjadłybyśmy wszystko do ostatniego okruszka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany! Cudownie wygląda, no i już mam w myślach wyobrażenie zapachu. *.*

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Ritter Sport Macadamia

Jakoś nie bardzo wiem jak zacząć tego posta, chociaż słowa same nasuwają się na klawiaturę. A co dokładnie? Boli mnie fakt wczorajszego (c...