wtorek, 29 grudnia 2015

Miodowy Piernik (bez cukru)


Zapach cynamonu i innych przypraw, kiedy piecze się to ciasto jest boski! I jestem pewna, że nie jestem jedyną osobą, która go uwielbia. ;) W każdym razie w tym roku postanowiłam spróbować upiec nieco inny Piernik. Szczerze? Wyszedł naprawdę smaczny i nawet kruchy, a to za sprawą miodu. ;)
Składniki:
250 g mąki
80 ml oleju
3 jajka
90 g miodu
125 ml mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawa do piernika

Miód i cukier podgrzać w rondelku i rozpuścić, wymieszać z olejem. Następnie dodawać po jednym żółtku, ubijając. Potem dolać mleka i wymieszać z mąką zmieszaną z sodą, przyprawami. Na końcu zmieszać z ubitą na sztywno pianą z białek i wlać przygotowane ciasto do formy do pieczenia. Piec w 180 stopniach C do tzw. ,,suchego patyczka".


Dobrze wypieczone święta
A teraz zapraszam na filmik (<-- kliknij). ;)

9 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę smacznie, ale piernika nigdy nie jadłam i jakoś mnie nie ciągnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez cukru, ale miód jest. To taka dietetyczna zmyła :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czym posłodzić trzeba. ;) Miód to też cukier, prawda. Ale jednak ma mniej kalorii dzięki mniejszej ilości prostego cukru.

      Usuń
  4. Cynamon i miód i już jestem zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wierzymy na słowo, że jest przepyszny, bo tak właśnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Łaaa, istna miazga normalnie. :D Uwielbiam patrzeć na takie ciasta, tzn. z tą polewą jeszcze. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. :') A już przy jedzeniu to niebo. (Przynajmniej czasami) Nie trzeba się przejmować kaloriami aż tak.

      Usuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Ritter Sport Macadamia

Jakoś nie bardzo wiem jak zacząć tego posta, chociaż słowa same nasuwają się na klawiaturę. A co dokładnie? Boli mnie fakt wczorajszego (c...