poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Serowa Zosia we własnej wersji


Chyba nie znam człowieka, który by nie lubił sera, nawet nie w cieście ale samego czy na kanapce. A skomponowany z kremem (którego jednak zwolenniczką nie jestem) z kawałkami brzoskwiń i ciastem orzechowym, gwarantuję, że posmakuje każdemu. Do tego mocny smak kakao posypanego po wierzchu.

Sernik:
1 kg sera
7 jajek
100 g margaryny/masła
150 g cukru
1-2 łyżki mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
1 cukier wanilinowy/2 czubate łyżki cukru z wanilią
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku, dodając potem łyżką ser a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą serową. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut i wylać na niego kokosową pianę, po czym znów piec (do zarumienienia - do ok. godziny).

Piana kokosowa:
4 białka
120 g cukru
120 g wiórek kokosowych
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z cukrem i wymieszać z wiórkami łyżką. Wylać na sernik.

Ciasto orzechowe:
4 jajka
100 g orzechów zmielonych/pokrojonych (lub pół na pół)
80 g cukru
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno a osobno żółtka z cukrem. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz z orzechami. Upiec (180 stopni, 15-30 minut).

Krem:
200 g masła
3 szklanki mleka (750 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
3 żółtka
brzoskwinie z puszki
Ugotować budyń. Masło (w temperaturze pokojowej) ucierać dodając powoli (wystudzony) budyń. Pokrajać kilka brzoskwiń w kostkę i dodać do kremu. 3/4 masy rozłożyć na serze z bezą a pozostałą część na ciasto orzechowe, które tylko potem posypać kakao.

*Mąką z proszkiem nie jest konieczna jeśli nie używa się sera z wiaderka. Najlepszy jest twaróg półtłusty zmielony 3-krotnie. :D

Fabryka sernika

7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie , zjadłabym sobie takie ciacho : )P

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pyszności :D

    http://blekitnypamietnik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, zapowiada się bardzo apetycznie. Na dobranoc takie smakołyki ogladac to bardzo niebezpieczne :D

    ksiezycova.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Zanim się obejrzałam, zżarli mi tort! :D Ale następnym razem Ci podeślę kawałek xD Świętowałam 22 urodziny:)
    Ser lubię, ale nie lubię sera w ciastkach. Chociaż te ciacho wygląda zupełnie inaczej niż serniki, które jadłam, więc mogłabym się skusić ;>

    OdpowiedzUsuń
  5. ale super wygląda <3 muszę wypróbować

    Zapraszam do mnie :) =KLIK=

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smacznie, chętnie wypróbuję ten przepis :)

    Pozdrawiam gorąco, http://shslove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.

Luximo Premium, czekolada mleczna z orzechami pistacjowymi i karmelizowanymi orzechami laskowymi

Ten moment, kiedy przechodzisz obok "koszy" (bo jak nazwać te ciągnące się przez pół sklepu nieregały?) i jeden blisko kasy jest...