niedziela, 5 czerwca 2016

Dżem truskawkowy na dwa sposoby


Nareszcie można powiedzieć, że sezon na truskawki w pełni. Małe czy duże, czerwone i naturalnie słodziutkie. Nadają się praktycznie do wszystkiego. Najlepsze są świeże, mrożone już nie mają tak dobrej struktury, a żeby przetrwały najlepiej zrobić z nich dżem. W takim razie przedstawiam dziś dwa sposoby. Możesz zrobić dwa lub wybrać jeden, a potem tylko zajadać się ze smakiem.

Dżem truskawkowy z rabarbarem i wanilią:
2 kg truskawek
100 g rabarbaru
laska wanilii
600 g cukru

Owoce obierz z szypułek, umyj w zimnej wodzie i wsyp go garnka. Rabarbar również umyj i obierz, a następnie posiekaj na 1-2 cm kawałki. Dodaj do truskawek i zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu łyżką, aż do rozlecenia się truskawek. Laskę wanilii przekrój na połowę wzdłuż i wybierz ziarenka nożem lub łyżeczkę. Dodaj do gotującej się masy. Tak własnie gotując dżem na małym ogniu przelewaj do słoików. Zostaw do ostygnięcia.


Dżem truskawkowo-czekoladowy:
2 kg truskawek
400 g cukru
100 g czekolady
20 g kakao

Owoce umyj, obierz z szypułek i wrzuć do garnka zasypując cukrem. Postaw na palniku i po rozpuszczeniu cukru gotuj dalej na małym ogniu. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do dżemu, gdzie zaraz wsyp kakao. Nadal gotuj na niewielkim ogniu aż do rozdrobnienia owoców i wymieszaniu się składników. Przelej do czystych słoików i zostaw do ostygnięcia.

29 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba ten z rabarbarem - sama nie robię dżemów truskawkowych, bo słyszałam, że bez żel fixów się nie da, a tu jednak wychodzą ;) W tym roku może i ja spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ej kto mówi, że się nie da? :D Wskakuj do mnie - http://zdrowyjezyk.blogspot.com/2015/07/dzem-truskawkowy-zdrowy-i-dietetyczny.html. Jest gęsty, nie rozpływa się i nie ma wspomnianego żel-fixa :)

      Usuń
  2. Mmm :) Pyszności. Ale my w tym roku rezygnujemy z truskawkowych dżemików, bo akurat z tamtego roku jeszcze zostały. Uwielbiam dżemy truskawkowe. Proponujesz fajne połączenia smakowe. Z czekoladą? Dla mnie to zupełnie nieznane smaki. Domowe przetwory najlepsze :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedne z najlepszych dżemów! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowy dżem z truskawek, właśnie zabieram się za jego przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dżem truskawkowy z czekoladą? A nie słyszałam ogólnie uwielbiam takie dżemiki

    OdpowiedzUsuń
  6. nono, truskaweczki dojrzewają więc trzeba będzie wypróbować! mmm :D

    http://roksanakalinowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. I taki słoiczek dżemu możemy spokojnie otwierać i jeść łyżeczką bez niczego :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam truskawki, a domowe dżemy smakują z nich najlepiej! :)
    Pozdrawiam! http://nawiedzonadroga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam dżemy domowej roboty :) Mniam, ale pyszności mi narobiłaś ;) Szczerze, ja właśnie uwielbiam truskawki :) Ja bardzo lubię z truskawek robić koktajle na bazie mleka lub produktów mlecznych fermentowanych. Te kupne dżemy ze sklepu nie są aż tak dobre w smaku, jak te robione po swojemu w domu. Ten dżemy z truskawkami i czekoladą super pasuje do tostów francuskich ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. No i nabrałam ochoty na naleśniki z dżemem... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To nie moja specjalizacja, ale moja mama robi pyszne dżemoryy.

    OdpowiedzUsuń
  12. To nie moja specjalizacja, ale moja mama robi pyszne dżemoryy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie lubię żadnych dżemów, ale połączenie wanilia-rabarbar fajnie brzmi ;).

    OdpowiedzUsuń
  14. A gdyby tak dodac białej czekolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie trochę słodsze, ale można spróbować. ;)

      Usuń
  15. oo, truskawka z czekoladą, to musi być pycha ! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja będę zamrażała truskawki. Bardzo lubię koktajle i wtedy mogłabym je robić przez cały rok z tych owoców.
    Zgadzam się z Patrykiem przetwory ze sklepów nie są tak dobrej jakości jak te robione samodzielnie. Tylko nie wiem czy zdecyduję się na robienie dżemów, ponieważ u mnie w domu za często się ich nie jada.

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie przepadam za dżemami, ale doceniam robotę :-).

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam dżemy truskawkowe! Moja mama robi najlepsze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawe smaki, a szczególnie chodzi mi o dodatek wanilii i czekolady :) Ja w swoich dżemach stosuję zdrowsze zamienniki cukru, jak np. ksylitol czy stewia, ale wiadomo - kto co lubi ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. wybieram pierwszą opcję z rabarbarem. Czekoladę bardzo lubię, ale nie chyba w dżemie. Być może po posmakowaniu zmieniłabym zdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie dżemik mi się gotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie zrobiłam dżemowych zapasów na zimę :(

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubię truskawki, niestety nie zawsze mogę sam zrobić dżem, moim faworytem jest dżem Gomaru z Pińczowa, polecam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.