Nareszcie można powiedzieć, że sezon na truskawki w pełni. Małe czy duże, czerwone i naturalnie słodziutkie. Nadają się praktycznie do wszystkiego. Najlepsze są świeże, mrożone już nie mają tak dobrej struktury, a żeby przetrwały najlepiej zrobić z nich dżem. W takim razie przedstawiam dziś dwa sposoby. Możesz zrobić dwa lub wybrać jeden, a potem tylko zajadać się ze smakiem.
Dżem truskawkowy z rabarbarem i wanilią:
2 kg truskawek
100 g rabarbaru
laska wanilii
600 g cukru
Owoce obierz z szypułek, umyj w zimnej wodzie i wsyp go garnka. Rabarbar również umyj i obierz, a następnie posiekaj na 1-2 cm kawałki. Dodaj do truskawek i zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu łyżką, aż do rozlecenia się truskawek. Laskę wanilii przekrój na połowę wzdłuż i wybierz ziarenka nożem lub łyżeczkę. Dodaj do gotującej się masy. Tak własnie gotując dżem na małym ogniu przelewaj do słoików. Zostaw do ostygnięcia.
Dżem truskawkowo-czekoladowy:
2 kg truskawek
400 g cukru
100 g czekolady
20 g kakao
Owoce umyj, obierz z szypułek i wrzuć do garnka zasypując cukrem. Postaw na palniku i po rozpuszczeniu cukru gotuj dalej na małym ogniu. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do dżemu, gdzie zaraz wsyp kakao. Nadal gotuj na niewielkim ogniu aż do rozdrobnienia owoców i wymieszaniu się składników. Przelej do czystych słoików i zostaw do ostygnięcia.
Bardzo mi się podoba ten z rabarbarem - sama nie robię dżemów truskawkowych, bo słyszałam, że bez żel fixów się nie da, a tu jednak wychodzą ;) W tym roku może i ja spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńEj kto mówi, że się nie da? :D Wskakuj do mnie - http://zdrowyjezyk.blogspot.com/2015/07/dzem-truskawkowy-zdrowy-i-dietetyczny.html. Jest gęsty, nie rozpływa się i nie ma wspomnianego żel-fixa :)
UsuńMmm :) Pyszności. Ale my w tym roku rezygnujemy z truskawkowych dżemików, bo akurat z tamtego roku jeszcze zostały. Uwielbiam dżemy truskawkowe. Proponujesz fajne połączenia smakowe. Z czekoladą? Dla mnie to zupełnie nieznane smaki. Domowe przetwory najlepsze :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńJedne z najlepszych dżemów! Pycha :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCzeko truskawka? super:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy dżem z truskawek, właśnie zabieram się za jego przygotowanie :)
OdpowiedzUsuńDżem truskawkowy z czekoladą? A nie słyszałam ogólnie uwielbiam takie dżemiki
OdpowiedzUsuńnono, truskaweczki dojrzewają więc trzeba będzie wypróbować! mmm :D
OdpowiedzUsuńhttp://roksanakalinowska.blogspot.com
I taki słoiczek dżemu możemy spokojnie otwierać i jeść łyżeczką bez niczego :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki, a domowe dżemy smakują z nich najlepiej! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! http://nawiedzonadroga.blogspot.com/
Uwielbiam dżemy domowej roboty :) Mniam, ale pyszności mi narobiłaś ;) Szczerze, ja właśnie uwielbiam truskawki :) Ja bardzo lubię z truskawek robić koktajle na bazie mleka lub produktów mlecznych fermentowanych. Te kupne dżemy ze sklepu nie są aż tak dobre w smaku, jak te robione po swojemu w domu. Ten dżemy z truskawkami i czekoladą super pasuje do tostów francuskich ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNo i nabrałam ochoty na naleśniki z dżemem... :)
OdpowiedzUsuńTo nie moja specjalizacja, ale moja mama robi pyszne dżemoryy.
OdpowiedzUsuńTo nie moja specjalizacja, ale moja mama robi pyszne dżemoryy.
OdpowiedzUsuńNie lubię żadnych dżemów, ale połączenie wanilia-rabarbar fajnie brzmi ;).
OdpowiedzUsuńA gdyby tak dodac białej czekolady?
OdpowiedzUsuńBędzie trochę słodsze, ale można spróbować. ;)
Usuńoo, truskawka z czekoladą, to musi być pycha ! :D
OdpowiedzUsuńJa będę zamrażała truskawki. Bardzo lubię koktajle i wtedy mogłabym je robić przez cały rok z tych owoców.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Patrykiem przetwory ze sklepów nie są tak dobrej jakości jak te robione samodzielnie. Tylko nie wiem czy zdecyduję się na robienie dżemów, ponieważ u mnie w domu za często się ich nie jada.
Nie przepadam za dżemami, ale doceniam robotę :-).
OdpowiedzUsuńNajlepsze do naleśników!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dżemy truskawkowe! Moja mama robi najlepsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe smaki, a szczególnie chodzi mi o dodatek wanilii i czekolady :) Ja w swoich dżemach stosuję zdrowsze zamienniki cukru, jak np. ksylitol czy stewia, ale wiadomo - kto co lubi ;)
OdpowiedzUsuńwybieram pierwszą opcję z rabarbarem. Czekoladę bardzo lubię, ale nie chyba w dżemie. Być może po posmakowaniu zmieniłabym zdanie ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dżemik mi się gotuje :)
OdpowiedzUsuńNie zrobiłam dżemowych zapasów na zimę :(
OdpowiedzUsuńLubię truskawki, niestety nie zawsze mogę sam zrobić dżem, moim faworytem jest dżem Gomaru z Pińczowa, polecam
OdpowiedzUsuńzimą jak znalazł
OdpowiedzUsuń