Kolejne ciasto lekko zmodyfikowane przeze mnie, które pochodzi z jednej z książek siostry Anastazji. Pierwszy raz zrobiłam je na Boże Narodzenie kilka lat temu i od tamtej pory pojawia się co jakiś czas w domu. Co tu dużo pisać... ser z prawie niewidoczną a'la pianką z makiem pod kruszonką.
Ciasto:
300 g mąki
180 g margaryny
30 g cukru pudru
jajko + żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, z których jedna będzie większa. Tą drugą zamrozić.
Ser:
1 kg sera
100 g masła
150 g cukru
7 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
aromat
Masło utrzeć z cukrem i wbijać kolejno po jednym żółtku nadal ucierając. Następnie dodawać po łyżce twarogu (zmielonego trzykrotnie lub sera w pudełka, ale w tym drugim przypadku koniecznie wsypać mąkę). Na końcu ubić pianę w białek na sztywno i wymieszać z masą serowa i aromatem.
Piana z białek:
4 białka
100 g cukru pudru
80 g maku
Białka ubić wraz z cukrem na sztywno. Później do piany dodać mak i zamieszać, a następnie rozłożyć na masie serowej. Na całość zetrzeć ciasto z zamrażalki. Piec w 180 stopniach C przez ok. godzinę.
Nigdy nie łączyłam maku z sernikiem, ale to moze byc pyszne polaczenie :)
OdpowiedzUsuńB ja jak kazda polka serniki uwielbiam :)
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNie lubię maku ale sernik wyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle mak jest bardzo zdrowy!
UsuńChoć przyznam intrygujące jest to połączenie sernika z makiem!
Sernik + mak + kruszonka? Skąd Ty znasz moje upodobania smakowe jeśli chodzi o najlepsze połączenia, jakie mogą istnieć. Coś czuję, że jak bym się do tego ciasta dorwała to bym nie mogła przestać jeść. Pychota! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne, tylko margarynę zamieniłabym na masło :) Bardzo lubię serniki i makowce, więc takie połączenie jak najbardziej mi odpowiada ;)
OdpowiedzUsuńMaku niestety nie lubię, ale za to wilgotny sernik, owszem!
OdpowiedzUsuń>foxydiet<
Świetny jest :) Uwielbiamy kruche serniki :) Pozdrawiamy http://agssymi.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńfajny sernik, ta pianka musi pysznie smakować:)
OdpowiedzUsuńRaz w życiu zrobiłyśmy sernik z makiem i na pewno nie ostatni bo był przepyszny! Twojego pożarłybyśmy bez zastanowienia :D
OdpowiedzUsuńWygląda super :-).
OdpowiedzUsuńZjadłbym teraz taki sernik, o tak ^^ Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńKocham absolutnie sernik, ten wygląda bajecznie! :-)
OdpowiedzUsuńZa sernikami nie przepadam, ale z makiem bym spróbowała. :D
OdpowiedzUsuńWspominałam już, że kocham serniki w każdej postaci? Ta postać jest boska!
OdpowiedzUsuńJa również korzystam z książki autorstwa siostry Anastazji. Z jej książki zrobiłem jedynie babkę na oleju z dodatkiem kakao, którą często robię, nawet keks robię z dodatkiem oleju rzepakowego (idealny zamiennik masła, czy też margaryny), ale ciasto bardzo pysznie wyglądam. Chętnie skuszę się na zrobienie tego ciasta. Wadą w tych przepisach jest jedynie duża ilość cukru, ale zawsze można zmniejszyć jego ilość w cieście :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI dlatego własnie zmniejszam co niektóre proporcje. :D
Usuń