Ciasto to zrobiłam kiedyś na święta. Znów z własnego pomysłu, choć może niczym szczególnym się nie wyróżnia. Wyszedł za pierwszym razem, a był naprawdę dobry. Kakao, orzechy, mak i krem. Skusisz się?
I Ciasto:
3 jajka
70 g cukru
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek maku
Jajka ubić z cukrem do płynnej, aczkolwiek gęstej i z lekka żółtej masy. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami i wylać na formę do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut.
II ciasto:
3 jajka
70 g cukru
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Ciasto wykonać jak to pierwsze, ale dodając kakao.
III ciasto:
3 jajka
70 g cukru
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mielonych orzechów
Instrukcja jak poprzednio.
Krem:
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy bądź waniliowy
2 łyżki cukru
200 g masła
3 łyżki wiórek kokosowych
Z mleka odlać 0,5 szklanki i wymieszać w niej dokładnie budyń z cukrem. Wlać (dorzucając wiórki) do gotującej się reszty mleka i nadal gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Pozostawić do wystygnięcia. Masło rozetrzeć mikserem, aby zrobiło się puszyste. Ucierać powoli dodając po łyżce masę aż ta zrobi się gładka, bez żadnych grudek. Przełożyć ciasto.
Takie pyszności, a ja akurat nie jem słodyczy! :<
OdpowiedzUsuń/foxydiet.blogspot.com
fajne ciacho i chętnie wypróbuje, tylko proszę podać wymiary formy :-D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ania
Przepraszam, że dopiero teraz, ale proszę: 35 cm x 25 cm. ;)
UsuńŁadnie to tak ludzi kusić w popołudniowy poniedziałek? :)
OdpowiedzUsuńPoproszę cztery kawałki. :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity mazurek ;)
OdpowiedzUsuńNajbardziej nas kusi warstwa z makiem ale pewnie całość smakuje najlepiej :D
OdpowiedzUsuńMożna tez próbować jeść oddzielając poszczególne warstwy. ;)
UsuńNie znałam do tej pory mazurka, który nie ma w sobie kruchego spodu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje ciacha. :D
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale!
OdpowiedzUsuń